Invitatie

Daca esti pescar si vrei sa-ti povestesti aventurile Pe patul de nada te rog frumos sa ma contactezi. Motto: "Dintr-un om poti face un pescar, dar dintr-un pescar nu mai poti face un om. Pescuitul este un sport: acorda si pestelui o sansa ! Ceea ce se afla deasupra apei este pentru pescar. Ce e sub apa, e pentru peste!"

miercuri, 13 februarie 2013

Atractanti, Boiles si Pellete

  Atractanti

  In apa, inca rece, folosim o cantitate mai mare de atractant. De exemplu, o lingura de anason, coriandru sau scortisoara. Va recomand urmatoarea reteta: 
  • pesmet 20%, 
  • faina de malai 20%, 
  • biscuiti 25%, 
  • srot de floarea soarelui 25%, 
  • canepa prajita si macinata 10%. 
  Pentru fiecare specie vom folosi aroma (aditivul) corespunzator. Pestii abia treziti mananca mai putin si, de aceea, este necesar sa fim atenti la dozarea nadei. In pescuitul de primavara nu vom folosi mai mult de 2 kg de nada, la aceasta cantitate adaugandu-se cam 200 gr de viermusi. La nadire vom folosi bulgari moi (nada usoara) si, foarte important, vom nadi in acelasi loc. Sper ca am reusit sa dau cateva sfaturi utile celor care vor sa incerce metoda "englezeasca" la o partida de caras, babusca sau crap.

Nadirea


Cam asa ar trebui sa arate locul de pescuit dupa ce naditi!!!


  Nadirea este cea mai importanta operatiune in pescuitul unui peste care isi cauta hrana ghidandu-se dupa miros. Puteti sa aveti cele mai "ciumege" scule, boilies-urile de la cele mai renumite firme, daca nu atrageti pestii in zona in care a-ti aruncat carligele cu momeli nu veti avea succes.
  Cel mai important aspect al nadirii este ca nada sa ajunga acolo unde trebuie, adica pe langa carligele cu momeala. De asemenae cantitatea de nada este foarte importanta, nu trebuie sa va zgarciti dar nici sa hraniti toata pestimea din apa. Sa nu va sperie faptul ca pescarii din jurul vostru aunca in dreptul lor kile de mamaliga sau alte terciuri inodore si lipsite de gust, voi trebuie sa excelati prin calitate. In mod sigur crapii se vor aduna la nada voastra bine facuta, cu un iz irezistibil, cu un miros apetisant, cu o culoare atragatoare, preferand-o mamaligilor cotidiene pe care le primesc de la inceputul vietii lor in aceeasi formula (malai + apa + zahar + anason sau vanilie).
  Specialistii spun ca nada trebuie sa fie inchisa la culoare pentru ca pestele odata intrat in zona nadita sa nu isi piarda camuflajul. Tone de mamaliga sofranita sub forma de covor nu vor atrage pestii ci ii vor indeparta. Si ingredientele pe care le folositi sunt de asemenea foarte importante. Fiti intotdeauna pe faza si folositi o nada adecvata sezonului si locului. La noi in tara foarte multe balti sunt furajate. Nu are rost sa faceti pe savanti in asemenea balti si sa naditi cu cine stie ce minuni de puneti pe fuga si broastele.

Pescuitul la rapitor cu pestisori vii

  Este de departe cea mai respandita metoda de pescuit la rapitori, datorita costurilor reduse si a usurintei de folosire. Principiul este cat se poate de simplu : rapitorii se hranesc cu pestisori vii? Atunci sa le oferim astfel de pestisori, garnisiti bineinteles cu carligele corespunzatoare. Metoda da rezultate atat pt incepatorii aflati la primele capturi, cat si pentru pescarii 'cu pretentii', aflati in cautarea capturilor capitale. Singura conditie este de a adapta montajul si a pestisorul momeala cu talia pestilor cautati. Speciile pe care le vizeaza de aceasta metoda sunt stiuca, salaul, bibanul si somnul.


Avantaje:
  • Este simplu de folosit, chiar daca subtilitatile nu lipsesc, ca de altfel la orice metoda. O data montura lansata in apa, nu mai ramane decat sa fie supravegheata. Nu e metoda cea mai eficace de pescuit cu pestisor, dar pentru un pescar debutant este un inceput. 
  • Este una dintre cele mai bune metode de a prinde pesti mari. Dovada stau capturile prezentate in revistele de pescuit. 
Dezavantaje:

  •  In ceea ce priveste insa numarul de pesti prinsi, metoda este mai putin buna, cedand teren in favoarea metodelor active, de cautare a rapitorilor in locurile unde banuim ca se ascund. 
  • Cei ce pescuiesc cu momeli artificiale for obiecta dificultatea gasirii si pastrarii pestisorilor momeala. 
Montajele de baza

  Exista o multitudine de montaje, fiecare pescar adaptand unul deja existent la preferintele sale, dar in pricipiu exista doua montaje de baza, care se pot combina : intre ape, la pluta si Pater Noster. Primul este supus actiunii curentului de apa, vantului si tractiunii pestisorului momeala, in timp ce al doilea va ramane exact in locul lansarii. In functie de conditile de pescuit, fiecare are avantajele si dezavantajele sale.
 

Painea noastra cea de toate zilele

  Folosirea painii la pescuitul pestilor pasnici nu este o noutate. Multi dintre pescari cunosc si folosesc paine ca nada si/sau momeala in sezonul cald, in special atunci cand momelile de origine vegetala asa zise clasice, (mamaliga, boaba de porumb) nu dau randamentul scontat, sau sunt nepotrivite unui anumit luciu de apa. Dar sunt si destui pescari, mai ales dintre incepatori, care nu cunosc, sau nu cunosc indeajuns de bine modalitatile in care putem folosi aceasta “materie prima” ieftina, si la indemana oricui.

 Oferta de pe piata este mai mult decat bogata, si intalnim varietati de paine oarecum ciudate pentru romanul obisnuit doar cu cele trei-patru varietati prezente pana nu demult prin brutarii.

 Painea se poate folosi ca atare,(1) in combinatia unor paste, ca principal ingredient, (2) sub forma de pesmet, (3) sau ca nada, (4).

marți, 12 februarie 2013

Nade folosite in ape curgatoare / satatoare


Nade folosite in ape curgatoare
Compozitia nadei
Cum se nadeste
Nada pentru:
Pamant lutos, tarate, miez
de paine, mamaliga, balega
de cal, toate bine
framantate.
Doua ore inainte de pescuit.
Pentru crap, seara din ajun,
in bulgari mari.
Pamant lutos, cartofi fierti,
tarate, faina, framantate
impreuna.
Doua ore inainte de pescuit.
Pentru crap, seara din ajun,
in bulgari mari.
Pamant lutos, mamaliga,
miez de paine, turta de
canepa, sange inchegat de
vita, balega de cal,
framantate impreuna.
O ora inainte de pescuit; se
intretine vadul din cand in
cand si in timpul pescuitului.
Cateva cacoloase cat o
aluna.
Pamant lutos, mamailga,
grau fiert si sfaramat,
turta de canepa, rame
negre taiate bucati mici,
framantate impreuna.
Se aseaza pe fundul vadului
bulgari de marimea unei
gutui, cu 3-5 zile inainte de
pescuit, de obicei seara, la
aceeasi ora.
Pamant lutos, turta de
canepa, mamaliga, branza
topita, grau fiert, si
framantat, rame de gunoi
taiate in bucati, viermusi
de carne. Se framanta
impreuna.
Se fac 5-6 cocoloase de
marimea unui mar si se
aseaza pe fundul vadului,
seara in ajunul pescuitului.