Mamaliga ar trebui sa fie cat mai neaditivata pt rezultate cat mai bune. Personal, nu ma plang de rezultatele retetei de mai jos dar nici nu am pretentii de pescar de top.... :)
In apa care fierbe adaug (ochiometric):
In apa care fierbe adaug (ochiometric):
- Sare
- Zahar
- Miere
- Sofran, colorant carmin galben
- Vanilie
- Ulei de floarea soarelui
- Concentrat de capsuni
- Anason
Intr-un vas de plastic omogenizez amestecul malai grisat - faina alba. Ca si proportii: la 6 cani de malai adaug cca 3 cani de faina alba. In apa clocotita (ocupa cca 1/2 din vas) torn amestecul de faina pe care il las sa fiarba cca 10-15 minute. In timpul fierberii, nu amestec mamaliga: pe masura ce fierbe amestecul de faina, in forma de varf de con, se formeaza o pojghita in partea inferioara iar pe de alta parte, amestecul se ridica. Aburul isi face singur treaba. Capacul va acoperi semipartial oala. Odata ce a fiert amestecul, scot intr-un vas separat circa treisferturi din apa si amestec mamaliga cu o lingura de lemn. In timpul omogenizarii se adauga treptat apa (ceea ce am retinut de la fierbere) pana la obtinerea consitentei dorite. Tot in acest moment se poate adauga pt plastifiere si:
- o punga de Cauciuc pentru crap sau
- 1-2 pungi de amestec instant pentru mamaliga;
- PS: daca ati gresit consitenta si adaugati malai sau faina de grau pt "service-are" mamaligii, aceasta va fii lipicioasa
Dupa ce se mai raceste amestecul, se omogenizeaza energic cu mainile pe un carpator. Pentru pastrare, am incercat si carpa umezita sau punga de plastic, varianta din urma care mi se pare mult mai OK (nu se formeaza crusta).
Pentre teste: se fac cateva bilute din mamaliga si se lovesc de masa. Daca bila sare "precum o minge de ping pong" e Ok. Daca s-a lipit de masa, mamaliga e mai buna pt gaini sau pt amestec in cerealele si fainurile pt nadit.
Pentre teste: se fac cateva bilute din mamaliga si se lovesc de masa. Daca bila sare "precum o minge de ping pong" e Ok. Daca s-a lipit de masa, mamaliga e mai buna pt gaini sau pt amestec in cerealele si fainurile pt nadit.
Fir intins
Autor: Raul D. Marian
Am incercat ulterior: adaugand 2 pungulite de amestec instant pt mamaliga, la cantitatea de faina mentionata, iti va trebui o dalta ca sa desprinzi mamaliga :) .... sau umectare ...E suficienta doar o punga.
RăspundețiȘtergere