O alta poveste pescareasca:
Nimic nu se compara cu mirosul de paine coapta in casa ...
Purcelul s-a transformat in slaninuta afumata, caltabosi si carnaciori etc :
PS: A tras la carligul gol ;)
Vechea vorba: "Nici o masa fara peste". Ne conformam deci, si ii dam un iz de fum pestelui (Crap din magazin; caras si somotei din Dunare):
Iar de acum, fainosagurile se odihnesc suspendate in curent:
Am mai incercat si o rulada de pui (reteta am luat-o de aici: http://www.iria.ro/sarat/fripturi/rulada-de-pui/) - yammmmmiiiii - pe care am asezonat-o pentru prezentare cu muschiulet de porc afumat:
Inainte de a aborda miracolul nasterii dar si pe cel al mortii - ultima parte a acestui articol - postez si cateva imagini de ansamblu cu afumatoarea mea hand-made.
Multi prieteni ma intrebau cum fac focul, cum am facut afumatoarea? Am confectionat cutia din lemn de brad, baituit doar pe exterior. Scandurile le-am frezat pe cant in L-uri conjugate. Am legat afumatoarea de o galeata din fier printr-un tub de aluminium (recomand unul din inox). Galeata "am ciuruit-o" - un fleac - pentru ventilatie. Afumarea cu fum rece mi-a creat cateva probleme: odata jarul stins, condensul format la interiorul tubului, ingheata si deforma tubul de Al cand incercam sa-l scutur de gheata. In plus, la pornirea focului, gheata se topeste si stinge jarul. Am rezolvat problema cu o improvizatie: acea lopata. Cum facem focul? Umplu galeata cu rumegus de fag (rasinosul amareste, iuteste preparatul; visinul ii da o culoare aurie) pana la linia superioara. Pe la jumatatea galetii adaug si 1-2 farase cu zapada (incetineste arderea), ceva putregaiuri de esenta tare si cateva maini cu zahar (caramelizeaza si da efectul rumegusului de visin). Adaug jarul de esenta tare (seara, cand gerul e mai taios): in galeata mai e un spatiu de o palma pana la capac iar eventuala apa ce se scurge din burlan nu mai stinge focul. Nu exagerati cu fumurile - nu fac bine la sanatate: eu aplic 2-3 fumuri pt slanina (functie de grosimea ei) si 1-2 fumuri pt pui, muschi si peste. Un astfel de fum, tine cam o noapte buna si mai sfarieie nitel pe la pranz.
Cum prepar saramura? Estimez cantitatea de apa necesara pt a acoperi produsele, o dau in clocot si adaug sare - mestecand continuu - pana pluteste oul. Golesc camara de ierburi, fructe, usturoi (cu tot cu coaja), legume, fructe si condimente (fara adaosuri de E-uri si glutamati), porumb uscat pe care le omogenizez in blender. Porumbul cu tot cu stiulete il adaug in vasul de saramurare.Tot aici ajunge si blend-ureala. Inainte de a inchide capacul, asez 2-4 lemne in cruce peste fainosaguri cu o greutate pe ele pentru a le mentine scufundate. Slanina o las 5 zile la saramurare iar pentru carne (pui, peste, muschi de porc etc) nu depasesc 3 zile. Slanina/Gusa poate fii fiarta in prealabil in zeama de varza + usturoi si apoi, afumata direct- yammmiiii. OBLIGATORIU!!!! Inainte de afumare, fainosagurile se lasa cateva zile la zvantat. Dupa afumare, iar zvantare - cu cat mai mult, cu atat mai bine.
"Bocanila" (Boca') e o fetita de Angora botezata astfel de o alta fetita de 5 ani inspirata de desenul animat Bambi. Asa a intrat Boca in familie:
Ulterior, cand a facut puiuti, am constatat ca Bocanila e defapt ....o Bocanita:
Videoclipul de mai jos sper sa va aduca zambetul pe buze si caldura in suflet in asteptarea sarbatorii nasterii Domnului:
Si daca tot mi-am dat de lucru singur cu acest cadou pentru fetita mea, "Bocanicioaica" de Angora, a trebuit sa construiesc si o casuta viitoarei familii de iepurasi:
Intre timp, si orasul s-o gatit in haine de sarbatoare spre a-si intampina cu drag oaspetii. Mi-a placut !!! Ocazie cu care le strang mana cu caldura celor care au nu au uitat nici de aceasta data ca Brasovul, P-ta Sfatului, este un oras de poveste:
Autor: Raul D. Marian
PS 1: Pozele si filmarile le-am facut eu pentru dvs. La fel si cuvantul. Deci apartin tuturor celor care le apreciaza, fara drepturi de autor ...decat daca smulg zambete, caz in care aveti obligatia morala sa procedati, aidoma.
PS2: In luna Octombrie 2012, ambii mei bunici au trecut in lumea celor drepti. A fost "pana ce moartea ne va desparti" caci s-au stins la cateva zile unul dupa altul (fapt pe care noi, nepotii si nu numai, l-am intuit de copilarie). Au fost mai multe coincidente, pe care nu le enumar aici....Onorez memoria lor cu aceste ganduri ale mele si le dedic lor acest articol, dar mai ales, dragostea mea netarmurita! Bunicii mei dragi, primiti cu colinda ?!
PS 3: Unul dintre colindatorii care ne-au vizitat sediul firmei, mai jos prezentat, mi-a adus aminte de o veche rugaciune de-a mea din adolescenta: "- Sunt fericit ! Doamne, ia jumatate din bucuria mea si daruieste-o celor aflati la nevoie !"
PS 4: Ce valoare au toate fainosagurile de mai sus daca nu ai cui sa le daruiesti ?!!!
PS 5:
Acum te las, fii sanatos,
Si vesel de Craciun.
Dar nu uita, cand esti voios
Romane, sa fii bun!
Dar nu uita, cand esti voios
Romane, sa fii bun!
nice...
RăspundețiȘtergereFrumoase ... pâinici !!! Felicitări.
RăspundețiȘtergereGogule ai o afumatoare prea smekera :) Cred ca-ti ies alea mai bune ca la Matache :)
RăspundețiȘtergereMultumesc pt aprecieri, colegii ...
RăspundețiȘtergere