Prenadirea unui loc de pescuit are ca principal scop atragerea unei cantitati mai mari de peste in zona respectiva , prin inducerea unui mecanism reflex de hranire intr-o zona data si cu un anumit tip de hrana ( gen restaurant sau self - service ) . In general - posibilitatile de prenadire ale unei ape sunt reduse in principal din cauza programului nostru incarcat , care nu permite extra 3-4 zile de vacanta , dedicate in principal exclusiv acestei activitati . Sigur ca exista solutii paleative , gen "suna un prieten" sau "jumatate prenadesc - jumatate pescuiesc" , dar ele nu reprezinta decit solutii particulare si in principal greu de pus in practica . Vom incerca sa prezentam aici solutii de prenadire posibil de aplicat pentru partide de pescuit scurte , de max 2-3 zile . In principiu toate prenadirile facute in aceasta conjuctura se vor baza pe orarul dimineata devreme - seara tirziu si vor tine cont de mai multi factori , ca de exemplu , locul de pescuit ( apa curgatoare sau bazin ) , gradul de populare cu pescari a acelor locuri , densitatea de peste apreciata si speciile dominante in apa respectiva , etc .
marți, 12 februarie 2013
luni, 11 februarie 2013
Porumbul conservat - momeala ideala pentru crap
Crapul este specia de peste cu cea mai mare raspandire la noi in tara, fiind specia cea mai vizata de pescari in aproape toate anotimpurile. Asa cum se stie, dieta crapului cunoaste o evolutie in functie de sezonul de pescuit, primavara si toamna fiind preferate momelile de natura animala si continut proteic mai ridicat iar in anotimpul calduros, de vara, fiind preferate momelile de natura vegetala. Din categoria momelilor vegetale porumbul si derivatele sale se dovedesc a fi momelile cele mai productive si de succes. De altfel, in literatura de specialitate, furajele pentru hranirea crapilor contin obligatoriu porumb intre 20-30 % restul fiind completat cu srot de floarea soarelui, grau si alte ingrediente.
Porumbul folosit ca momeala se poate folosi ca atare, uscat sau inmuiat in apa cu 48 de ore inainte de partida de pescuit. Trebuie remarcat ca acest tip de momeala nu da rezultate bune decat in cazul crapilor mari, care detin o dentitie solida - dinti faringieni, asezati in 3 serii, cate 5 pe fiecare parte. In cazul exemplarelor mai mici de crap, porumbul uscat nu este recomandat, preferandu-se mamaliga, porumbul crud (de lapte) sau porumbul fiert/conservat. Conservele de porumb special pentru pescuit sunt insa relativ scumpe. Acestea pot avea arome de anason (cu cele mai bune rezultate), de miere, de scoica, de vanilie, de ciocolata etc. La nevoie se pot folosi conservele de porumb comestibile. Acestea contin diverse arome, conservant ... si par a suplini cu succes conservele speciale pentru pescuit.
Iata in continuare si cateva retete verificate, cu ajutorul carora ne putem constitui singuri rezervele necesare de porumb pentru pescuit:
Porumbul folosit ca momeala se poate folosi ca atare, uscat sau inmuiat in apa cu 48 de ore inainte de partida de pescuit. Trebuie remarcat ca acest tip de momeala nu da rezultate bune decat in cazul crapilor mari, care detin o dentitie solida - dinti faringieni, asezati in 3 serii, cate 5 pe fiecare parte. In cazul exemplarelor mai mici de crap, porumbul uscat nu este recomandat, preferandu-se mamaliga, porumbul crud (de lapte) sau porumbul fiert/conservat. Conservele de porumb special pentru pescuit sunt insa relativ scumpe. Acestea pot avea arome de anason (cu cele mai bune rezultate), de miere, de scoica, de vanilie, de ciocolata etc. La nevoie se pot folosi conservele de porumb comestibile. Acestea contin diverse arome, conservant ... si par a suplini cu succes conservele speciale pentru pescuit.
Iata in continuare si cateva retete verificate, cu ajutorul carora ne putem constitui singuri rezervele necesare de porumb pentru pescuit:
Mamaliga - Una dintre momelile nelipsite pescarilor de crap
Una dintre momelile nelipsite pescarilor de crap, caras si alti pesti nerapitori este mamaliga. Aceasta de multe ori ne influenteza rezultatele partidei de pescuit prin doua aspecte: daca este atractiva pentru pesti si daca este suficient de tare sa nu cada din ac. O mamaliga dura (in special zona marginala, cu coaja) este lasata de pesti iar cea prea moale cade uneori chiar la lansare. Va prezentam in continuare 3 retete de mamaliga verificate in practica cu rezultate foarte bune.
1. Reteta urmatoare este verificata si da rezultate dintre cele mai bune.
Se ia o masura de faina si doua de malai. Se pune 1/3 din cantitate la fiert intr-un ceaun. Cind amestecul a fiert, se adauga 1 lingura de zahar sau miere, un virf de cutit de sofran si 5 picaturi de esenta de anason (de regula pentru crap). Se adauga treptat si cantitatea de malai/faina ramase, pina la finalizare. Aceasta poate fi folosita cu succes ca nada. Pentru obtinerea momelei pentru ac, se introduce mamaliga intr-o bucata de pinza sau chiar dres de dama si se face o minge strinsa bine cu materialul respectiv. Este bine apoi sa o latim prin presare. Se fierbe apoi pina cind aceasta pluteste in vasul cu apa. Se lasa la racit si apoi se scoate din material. Aceasta poate fi taiata cubulete de diferite marimi, dupa dorinta.
Reteta oferita de Dan Barzoianu - Firma Zziplex Bucuresti
1. Reteta urmatoare este verificata si da rezultate dintre cele mai bune.
Se ia o masura de faina si doua de malai. Se pune 1/3 din cantitate la fiert intr-un ceaun. Cind amestecul a fiert, se adauga 1 lingura de zahar sau miere, un virf de cutit de sofran si 5 picaturi de esenta de anason (de regula pentru crap). Se adauga treptat si cantitatea de malai/faina ramase, pina la finalizare. Aceasta poate fi folosita cu succes ca nada. Pentru obtinerea momelei pentru ac, se introduce mamaliga intr-o bucata de pinza sau chiar dres de dama si se face o minge strinsa bine cu materialul respectiv. Este bine apoi sa o latim prin presare. Se fierbe apoi pina cind aceasta pluteste in vasul cu apa. Se lasa la racit si apoi se scoate din material. Aceasta poate fi taiata cubulete de diferite marimi, dupa dorinta.
Reteta oferita de Dan Barzoianu - Firma Zziplex Bucuresti
Mamaliga rapida pentru para pe carlig si pentru momitor
Ingrediente:
- 500 g malai grisat fin,
- 250 g faina alba,
- 3 linguri zahar,
- 1 varf lingurita sofran,
- 750 ml apa,
- arome 10 ml (anason sau vanilie, capsuna, scoica - in functie de anotimp).
- Primavara se folosesc arome dulci-usoare (vanilia, feromonul etc.)
- iar vara si toamna aromele dure (capsuna, anason etc.).
- Aroma de scoica se poate folosi tot timpul anului de regula in locurile in care scoica este abundenta.
- In ultima perioada se folosesc atractanti puternici care creeaza apetit (bogati in proteine si aminoacizi).
Boillies
Mai putin cunoscute la noi desi in ultimul timp au tot aparut diverse articole in revista de specialitate boillies sunt in alte tari foarte folosite la pescuitul crapului.
Boillie sunt facute dintr-o pasta foarte bine legata modelata cu ajutorul unei mese de rulat (termen romanesc) sub forma de bilute si fierte pana la o anumita intarire. In compozitia lor intra oua si alti compusi cu pericol de alterare rapida asa ca o lada frigorifica este foarte binevenita.
Exista in lume multi producatori de boillies si fiecare are foarte multe marimi, arome si culori cu care se lauda asa ca alegerea nu este tocmai usoara. "Inraitii" genului spun ca boillies-urile trebuiesc facute chiar in ziua de pescuit si am vazut la Sarulesti pescari care isi fierbeau "bilutele" pe malul apei (nu erau de-ai nostri).
Va voi prezenta modul de preparare fara insa sa intru in retete de mix pentru ca exista tone de astfel de retete si le mai gasiti si prin reviste sau puteti sa folositi un mix din comert (avem si un producator autohton).
Mix-ul este amestecul de baza, compus din fainuri, la care mai adaugati dupa imaginatie (sau dupa gust) cateva componente care sunt sarea si piperul boillies-urilor:
Boillie sunt facute dintr-o pasta foarte bine legata modelata cu ajutorul unei mese de rulat (termen romanesc) sub forma de bilute si fierte pana la o anumita intarire. In compozitia lor intra oua si alti compusi cu pericol de alterare rapida asa ca o lada frigorifica este foarte binevenita.
Exista in lume multi producatori de boillies si fiecare are foarte multe marimi, arome si culori cu care se lauda asa ca alegerea nu este tocmai usoara. "Inraitii" genului spun ca boillies-urile trebuiesc facute chiar in ziua de pescuit si am vazut la Sarulesti pescari care isi fierbeau "bilutele" pe malul apei (nu erau de-ai nostri).
Va voi prezenta modul de preparare fara insa sa intru in retete de mix pentru ca exista tone de astfel de retete si le mai gasiti si prin reviste sau puteti sa folositi un mix din comert (avem si un producator autohton).
Mix-ul este amestecul de baza, compus din fainuri, la care mai adaugati dupa imaginatie (sau dupa gust) cateva componente care sunt sarea si piperul boillies-urilor:
Abonați-vă la:
Postări
(
Atom
)