Prenadirea unui loc de pescuit are ca principal scop atragerea unei cantitati mai mari de peste in zona respectiva , prin inducerea unui mecanism reflex de hranire intr-o zona data si cu un anumit tip de hrana ( gen restaurant sau self - service ) . In general - posibilitatile de prenadire ale unei ape sunt reduse in principal din cauza programului nostru incarcat , care nu permite extra 3-4 zile de vacanta , dedicate in principal exclusiv acestei activitati . Sigur ca exista solutii paleative , gen "suna un prieten" sau "jumatate prenadesc - jumatate pescuiesc" , dar ele nu reprezinta decit solutii particulare si in principal greu de pus in practica . Vom incerca sa prezentam aici solutii de prenadire posibil de aplicat pentru partide de pescuit scurte , de max 2-3 zile . In principiu toate prenadirile facute in aceasta conjuctura se vor baza pe orarul dimineata devreme - seara tirziu si vor tine cont de mai multi factori , ca de exemplu , locul de pescuit ( apa curgatoare sau bazin ) , gradul de populare cu pescari a acelor locuri , densitatea de peste apreciata si speciile dominante in apa respectiva , etc .
Principalul scop al prenadirii este acela de a "aduce" pestii in zona si de a-i face asa de increzatori in hrana oferita - astfel incit acestia sa manince si momeala din cirlige . Totodata prenadirea trebuie sa incurajeze pestii sa revina in locul de hranire propus , zile in sir . In principiu prenadirea trebuie facuta cu aceleasi componente care intra in compozitia momelilor - dar nu trebuie sa lipseasca din aceste nade - seminte de cinepa , pellete , diferite groundbaituri , porumb sfarimat , boilles sparte , chiar si paine inmuiata sau fiertura de griu . Toate acestea pot fi aromate sau nu - functie de prenadirea pe care dorim sa o realizam .
Personal disting doua tipuri de prenadire . Cea intensa pe timp scurt si cea de anduranta - facuta pe intreagul timp a partidei de pescuit .Despre cea de-a doua clasificare nu este cazul sa discutam aici , pentru ca discutam de fapt despre nadirea propriu - zisa pe care orice pescar o face pe durata unei partide de pescuit . In schimb prima categorie de prenadire ,cea intensa , prezinta particularitati specifice , pe care o sa incerc sa le prezint si argumentez in cele ce urmeaza.
Prenadirea intensa , de scurta durata , are ca scop stirnirea instantanee a interesului pestelui cu privire la locatia propusa si asupra hranei oferite . In mod normal prenadirea trebuie sa produca un "boom" olfactivo-gustativ in balta - propunind pestilor - instantaneu - un festin cu hrana bogata in substante hranitoare si plina de arome . Interesul nostru este sa facem bancurile de pesti sa ne viziteze locul propus - chiar si in trecere . Localizarea acestui "banchet" va ramine in memoria de scurta durata a pestilor - iar ei vor reveni si peste o anumita perioada de timp - fie si din curiozitatea de a vedea "ce mai este in meniu - astazi ? "
Cum realizam acest lucru ? Alegind o nada bogata in proteine si aminoacizi - cu o concentratie mai mare de arome , si care trebuie sa contina in mod obligatoriu , particule sau chiar momeala intreaga - pe care ne-am propus-o sa o folosim pe durata partidei noastre de pescuit . Regula se aplica pentru toate speciile de peste . Crapistii vor introduce in aceasata nada speciala - bolies sfarimati sau nu - boabe de porumb , pellete , etc . Cei care pescuiesc la rau cu rima neagra , la somn sau la crap - vor adauga bucati tocate de rime in nada , etc Exemplele pot continua dar cred ca este destul de clar ca momeala trebuie sa fie prezenta in nada , chiar de la inceput!
Ei bine - o sa spuneti - OK ! dar daca e asa fantastica nada asta de ce nu o pastram pe toata durata partidei de pescuit ? In fond avem pestii atrasi pe zona noastra - de ce sa-i lasam sa plece ? Raspunsul este ca aceasta nada - oferita in cantitati mari si pe timp indelungat poate face mai mult rau decit bine . Singurul ei scop este sa ofere , pentru o scurta perioada de timp , o efervescenta in apa printre pesti si acestia sa identifice in scurt timp propunerea noastra de locatie si de hrana . Mai departe - exista posibilitatea ca supraoferta de arome si calitatea deosebita a hranei oferite sa provoace saturararea prematura a pestilor sau - mai rau ! - suspiciozitatea acestora . De aceea dupa cca 1-2 ore de prenadire intensa , trebuie sa introducem treptat in apa , nada noastra uzuala - pe care ne-am pregatit-o pentru aceea partida de pescuit . Astfel , pe masura trecerii timpului , pestii vor vizita regulat locul de hranire , si din ce in ce mai des , pentru ca nada normala nu le va mai oferi o hrana asa bogata ca cea initiala , deci sentimentul de "foame" va apare mai des . Combinind judicios la intervale din ce in ce mai rare - nadirea intensa cu cea de anduranta , se pot obtine rezultate foarte bune , si de cele mai multe ori , se va induce un reflex bancurilor de pesti - care vor vizita regulat zona de pescuit .
Personal - nadesc intensiv pe o balta sau pe un riu - cu cca 1-2 kg de nada speciala , maxim 2 ore . In acest interval - de obicei pregatesc nada de anduranta , trepiedul , lansetele , etc . Dupa acest interval de max 2 ore - lansez momelile in apa - si mai nadesc cu nada normala intr-un ritm de 1-2 bulgari de nada la 30 minute , pentru ca spre mijlocul zilei sa scad frecventa la 1 bulgar de nada ( cit un mar ) la 2 ore . Seara la incheierea partidei de pescuit - daca stiu ca revin si de dimineata - mai nadesc cu nada special preparata - cite 3-4 bulgari . Dimineata repet algoritmul samd .
Acum sa lamurim si ce inseamna nada speciala pentru nadire intensa . Va voi da citeva retete - dar acestea pot fi imaginate si de voi - functie de specia de peste cautata si de specificul locului . In principiu trebuie sa intelegm ca nu pot lipsi din aceste nade speciale - aminoacizii , proteinele si aromele , in cantitati usor exagerate fata de cele specificate de producator pentru nada normala . De exemplu - din aromant - daca se specifica la 500 grame de nada - 3-6 ml - eu pun , special pentru aceasta nada speciala de initiere - 8 ml . Acum sa precizam cele 2 nade pe care le folosesc de obicei . Una este pentru crap -pe balta iar alta este pentru crap salbatic si somn pe riuri ( in principiu pe Dunare )
PRENADIREA LA CRAP - pentru 2 kg de nada speciala folosesc :
- 300 grame faina de orez
- 300 grame de griu cu cereale ( de la Nestle- mincare pentru bebelusi )
- 300 grame cereale cu miere ( idem )
- 3 cupe de lapte praf
- 300 grame de seminte de canar mixate
- 250 grame de seminte de cinepa mixate
- 80 grame de Anima sau Aminosabe - sau orice alt aminoacid
- 30 ml de aromant - oricare ar fi el - dar sa fie de acelasi fel cu nada de anduranta
- 2 lingurite de ulei de cinepa
- 1 lingurita de Sweet Corn
- 2 lingurite de melasa sau miere
- La toata compozitia adaug apa cit sa se lege la consistenta unei plastiline si fac bulgari de marimea unui mar sau mai mici .
PRENADIREA LA CRAP SAU SOMN (Pe rauri) - pentru 2 kg de nada speciala , folosesc :
- 400 grame malai cernut
- 300 grame saminta de cinape mixata
- 300 grame pasta de ficat - fiert si dat prin masina de tocat
- 100 grame faina de oase sau faina de peste
- 100 grame de faina de soia
- 100 grame Aminosabe sau Anima ( aminoacizi )
- 100 ml - Real Blood Atractant
- 50 ml - arome Squid sau Crayfish
- rime tocate - "dupa gust "
- 20 ml Robin Red
- La toata compozitia adaug apa cit sa se lege la consistenta unei plastiline.
Val Pangica Jr
Niciun comentariu :
Trimiteți un comentariu
Adauga un comentariu