Invitatie

Daca esti pescar si vrei sa-ti povestesti aventurile Pe patul de nada te rog frumos sa ma contactezi. Motto: "Dintr-un om poti face un pescar, dar dintr-un pescar nu mai poti face un om. Pescuitul este un sport: acorda si pestelui o sansa ! Ceea ce se afla deasupra apei este pentru pescar. Ce e sub apa, e pentru peste!"

marți, 27 noiembrie 2012

Ghidul Mepps al pescarului sportiv


(Info: Unicul distribuitor al produselor Mepps in Romania este firma Arrow International SRL)

Dupa cum este bine cunoscut, produsele Mepps sunt recunoscute ca fiind cele mai bune din
lume. Argumentele sunt foarte simple:
  • O precizie de ceasornic: Produsele Mepps sunt realizate sub control riguros, printr-o modalitate unica, fiind singura firma din lume specializata in mecanica nautica de precizie. Produsele sunt atat de precise in scopul de a genera unde mecanice bine definite, cu o frecventa controlata si lipsita de armonice parazite.
  • Rigurozitate biologica: In centre de cercetare cu cele mai mari laboratoare, Mepps impinge intotdeauna mai departe cunoasterea biologica a pestelui si, in special, a organelor sale receptoare. Astfel, produsele Mepps reproduc cu precizie gamele armonice si semnalele vizuale la care reactioneaza instinctiv pestele.
  • Naluca logica: Nalucile din plastic dur sau moale, sau din balsa, trebuie sa compenseze insuficienta lor densitate prin alte piese (lest de plumb, bavete...). Produsele Mepps au o actiune optima. Cu ajutorul unui produs Mepps, puteti explora apa de suprafata sau de fund fara a fi nevoiti sa schimbati naluca. Dvs. hotarati adancimea prin inclinarea vergii si reglarea vitezei de recuperare.



  In figura urmatoare vom descrie un model de naluca Mepps din care puteti constata ca produsele Mepps sunt in primul rand produse inteligente, proiectate pentru un pescuit logic si nu la intamplare.

  •  Bucla de prindere este realizata in prelungirea axului linguritei. Acest aliniament contribuie la echilibrul produselor Mepps si atenueaza orice efect de vibratie.
  •  Resortul interior este realizat din inox si are un invelis de suprafata care il face mat pentru evitarea sclipirilor parazite.
  • Distantierul impiedica lipirea paletelor si confera calitatea rotatiei produselor Mepps.
  • Lestul are rol de greutati si genereaza sub apa efecte proprii de rotatie.Coloristica are functii foarte precise in cadrul secventelor de atac ale rapitorilor.
  • Calaretul este profilat incat sa capete in apa o miscare de vibratie care insoteste si favorizeaza rotatia paletelor.
  • Paleta decupata si turnata dintr-un aliaj special de cupru. Numai acest aliaj permite reproducerea armonicelor  foarte clare, centrate cu precizie pefrecventa captata de rapitori.
  • Ancora montata in articulatie libera; are o amplitudine de aproape 360grade. Astfel, pestele capturat nu dispune de nici un punct de sprijin care ar putea favoriza desprinderea sa.
  In paginile urmatoare va prezentam cateva din cele mai folosite produse Mepps si recomandarile deutilizare.

 AGLIA este o piesa mecanica de mare precizie care se invarteste lin si rotund imediat ce atinge apa. Conul sau de rotatie se adapteaza constant fortei apei. Astfel, Aglia genereaza permanent efecte vibratorii precise si bine echilibrate.


  Recuperare lenta? Aglia coboara fara a produce efectul frunza moarta.
  Recuperare mai rapida? Aglia urca continuand sa se roteasca.
  Doriti oprirea recuperarii? Infruntand curentul, Aglia isi gaseste singura nivelul si cadenta de echilibru. Astfel, pe toata durata cursei sale sub apa, Aglia traieste si cheama rapitorul.

Alegerea culorilor ce trebuiesc folosite:

Argintie: dimineata, cand lumina
este predominant albastra; cand vremea este inchisa; cand pestii care constituie
momeala au flancurile argintii (oblete, balos, carasel);


Aurie: atunci cand lumina este puternica; seara, cand lumina are dominanta rosie;
cand pestii momeala au flancurile aurii (biban, pietrosel, boistean);





Cupru si negru: se utilizeaza pentru a inlatura orice efect de stralucire ce ar inhiba
pestele. Se recomanda cand lumina este foarte puternica (la pranz), pentru apele
foarte limpezi.




  AGLIA DECOREE
  Punctele colorate dau un plus de viata linguritei: avand o viziune "data cu incetinitorul", pestii percep fiecare punct ca pe tot atatea paticule mobile care le excita agresivitatea.


  AGLIA PLATIUM
  Regimul alimentar al pestilor include si multe insecte de apa si aer. Atunci cand lumina cade peste carapace, elitre sau ochii acestora, se creeaza o fulgerare care constituie un puternic stimul vizual pentru toti pestii rapitori, declansand
un atac fulgerator. Acest fenomen este reprodus de produsele Aglia Platium.















  AGLIA FLUO
  Stimulate de razele ultraviolete, produsele Fluo continua sa emita chiar si atunci cand toate celelalte culori sunt mate. In figura alaturata se indica specia de peste care raspunde cel mai bine la culorile de baza ale acestor produse.





  AGLIA MOUCHE
  Pentru pescuitul pe timpul verii, pentru ape putin adanci si pesti dificili.




  AGLIA MINI SAUMON
  Exista o mare atractie pentru culoarea "ou de somon" a acestor mininaluci pentru pastrav, lipan, biban.


  AGLIA WINNER
  Lingurite cu ancora demontabila, fara lest. Permit pescuitul cu palete mari avand totodata avantajele produselor ultra usoare. Recomandat pentru stiuca si black bass deasupra bradisului.
  dimensionala este urmatoarea:

N 1 2 3 4 5
(g) 2 3 4 5 7








  AGLIA FLAYING C.
  Foarte grele in raport cu marimea paletei, traverseaza curentii cei mai rapizi fara a se opri din rotatie. Permite o exploatare foarte precisa a buloanelor si a cavitatilor. Recomandare pentru somon si pastrav de mare.
Marimi (g) 10 15 25




  AGLIA TW
  Gratie ancorei demontabile brevetate, modelul TW permite construirea de tandemuri. Putem astfel asocia palete avand marimi, cilori si vibratii complementare. Putem crea naluci cu volum si greutate portivit situatiilor  intalnite la pescuit. Modelul TW poate fi asociat unei naluci suple, unui streamar sau unei momeli naturale pentru a se potrivi apetitului de moment al rapitorului.





  AGLIA TW MINO
  Roba modelului Mino este exceptionala. Subapa, creaza o difractie a luminii unde se impletesc sideful si auriul, rosu, albastrul si verdele. Acest carusel de culori starneste orice rapitor.


  



  
  AGLIA LONG
  Paleta se profileaza tip "frunza de salcie" si lestul mai greu permit modelului Aglia Long sa fie singurul care isi pastreaza o rotatie linistita si regulata in curentii cei mai puternici. Este recomandata pentru exploatarea in ape agitate, torente de apa rapide si adanci si pentru pescuitul impotriva curentului (upstream).
  Poate fi utilizat si in lacuri pentru rapitori ascunsi la mare adancime si putin dispusi sa-si cheltuiasca energia
pentru prazi prea rapide.


  















  
  

  AGLIA LONG MINI RAINBO SAUMON
  Pentru pescuit ultrausor in ape rapide.


  TIMBER DOODLE
  Este special conceput pentru a trece fara a se agata prin bradis, craci, stuf...
Recomandam:
  • Nr. 0-8 g pentru salau;
  • Nr.1-12 g pentru stiuca.


  LUSOX
  Semnal "ochi", "contrasilueta" si "tinta". Franare extrema. Vibratii puternice. Modelul este conceput pentru
capturarea stiucii. Lest demontabil: 4-7-1-13g. Permite adaptarea greutatii functie de tipul de pescuit.












  BASS KILLER
  Lingurita momeala pentru black bass, stiuca, biban. Cumuleaza flashul paletelor si pulsatiile flagelatiilor din cauciuc. Este prevazut cu carlig antibradis.












  MUSKY KILLER
  Sunt naluci mari recomandate pentru: stiuca; somn; somon.




  GIANT KILLER
  Sunt naluci mari recomandate pentru: stiuca; somn; somon.











  GIANT LUSOX
  Sunt naluci mari recomandate pentru: stiuca; somn; somon.










  COMET
  Mecanismul sau foarte exact ii permite sa actioneze la fel de bine atat foarte aproape cat si departe de axul sau de rotatie; astfel, trece cu o miscare permanenta similara bataii aripilor unui fluture, atat in ape agitate cat si in curenti "sparti" de numeroase pietre. Aceasta actiune vivace este totodata si un atu pentru apele linistite.   Reproduce astfel zbaterea unei prazi ranite, care se stinge. Este foarte atragatoare pentru orice tip de rapitor.



















Modele Comet:



  BLACK FURY MOUCHE
  In apa, musca artificiala palpita si adauga carligului un plus de viata care inlatura inhibarea din
ultimul moment. Culori: argintiu, auriu, cupru, negru.


  COMET BLACK FURY
  Prezinta o gama foarte variata de decoratiuni care recreaza stimulii vizuali ai prazilor cele mai dorite: greieri,
lacuste, broaste, larve acvatice si terestre. Sunt recomandate pentru pescuitul in ape repezi. Pastrav, lipan, somon de fantana.




  Modelele BLACK FURY au paletele de culoare neagra fiind decorate cu puncte galbene , verzi fluorescente, portocalii.




  ELIX
  Montat direct pe ax, modeluul ELIX se pune imediat in miscare sub actiunea unei forte lente de tractiune sau chiar sub efectul propriei sale greutati. Acest lucru permite dandine verticale si lasatul liber in cursul
recuperarii. Atat la urcare cat si la coborare, Elix ramane viu, asemenea unei prazi adevarate. Este o lingurita
tehnica dar si foarte de temut, care ne da posibilitatea de a surprinde pestele din unghiuri de atac diferite.
  Profilul lor special conceput le confera 10 planuri de reflexie a luminii si o miscare in care alterneaza ondularile, zbaterile si bruste luciri laterale. Intocmai ca prazile naturale . Datorita conturului dublu, ele isi conserva miscarile indiferent de viteza de deplasare: lenta, normala sau accelerata. Aceasta caracteristica este destinata prospectarii rapide a apelor calme si intinse (stiuca, salau) cat si pescuitului in curenti puternici (pastrav, lipan, somon).







  Ultra Leger
  Intocmai ca pastravul, multi pesti au o alimentatie bazata pe prazi de dimensiuni reduse: larve, insecte mici. Acesti pesti sunt, intre altele, din ce in ce mai precauti: se feresc de montajele grosolane si de nalucile prea masive. Pentru a le insela vigilenta si pentru a ataca locurile cele mai discrete cu momeli specifice, modelul Ultraleger este raspunsul cel mai bun. Din clasa Ultra Leger mentionam: Aglia N. 001.5g, Aglia Mouche Noire N.00, Aglia Mouche Rouge N.00, Black Fury Mouche N. 001.5g, Comet Decorees N. 001.5g,
Streamepps 0.9g,
  Recomandate pentru: lipan, pastrav, clean, biban.



  Modelele Bug
  Sunt prevazute cu semnale musca, intarite de stimulii linguritelor. Secventele excitatoare pe care le emit recreaza la rapitor cele 3 faze ale actului de atac:
  • reperarea prazii;
  • autentificarea;
  • atacul.
Se produc urmatoarele marimi:
No. 00     0         1       2
(g)  1.5     2.5      4       7
  Gama de culori este cea cunoascuta de la celelalte modele prezentate anterior: brun de martie, rosu, olive, albastru metalic , alb, galben de mai.










STIUCA
  In perioada de mare diversitate alimentara, stiuca raspunde unei largi game de efecte vibratorii si nu este inhibata de absenta unor semnale vizuale corecte: ea se arunca asupra oricarui tip de naluca.
Dar, in afara de cateva momente rare, numai niste viteze lente (mai putin de 25 cm/s) avand o bataie de frecventa joasa vor declansa reflexul de atac si acest lucru se intampla cu atat mai sigur cu cat obiectul este mai mare.
  Mecanismul care va va permite sa emiteti cu precizie frecventele joase ce vor starni reactia este compus din: LUSOX, AGLIA, COMET. In afara de acestea, exista pentru stiuca 2 culori tinta de maxima importanta: rosu (sau o nuanta luminoasa de cupru) si galben. Efectul lor va fi marit daca se vor folosi combinate cu negru si cu alte culori, in functie de semnalul pe care vrem sa-l materializam: decorarea paletei sau a lestului, ciucure din lana sau par, Mino...



  SALAUL
  Raspunde perfect paletelor clasice No. 2 si 3, carora li se adauga lest pentru pescuitul la adancime. Pentru pescuitul pe fundul apei utilizati TIMBER DOODLE. Culorile Fluo sau cele foarte luminoase sunt cele mai pregnante: portocaliu verde fluorescent alb fosforescent.




  SOMNUL
  El se gaseste foarte des sub straturi foarte mari de apa ; atunci trebuie alese nalucile cele mai mari si mai grele: MUSKY KILLER, GIANT KILLER, GIANT LUSOX, SYCLOPS 3 (Lipiti doua palete No. 3 sau luati modelul din plumb pentru mare).






  PASTRAVUL
  Pastravul are preferinte alimentare foarte variate si se adapteaza usor la prada ce predomina la un anumit moment: insecte de suprafta; alevini sau pestisori intre doua ape; viermi de pamant dupa o ploaie si apatie in
fundul unei gropi cateodata. Gamele de produse Mepps recreaza toate frecventele vibratorii care declanseaza diferitele alegeri alimentare ale pastravului. Astfel: prada la suprafata COMET; prada intre doua ape AGLIA; prada de adancime AGLIA LONG si ELIX.
  Pastravul are o viziune adaptata mediului foarte rapid in care traieste. In viziunea lui, curentul este de doua ori mai lent decat il percepe ochiul uman. Decoratiunile produselor Mepps tin cont de acest lucru. Pentru a dispune de semnale vizuale corespunzatoare, se vor urmari: Rosu si albastru cu stralucire de metale pretioase
AGLIA si COMET DECOREES; galben si portocaliu pe fond negru BLACK FURY; luminozitate electrica
luminiscenta PLATIUM si FLUO.



  BIBANUL
  Tot ceea ce tremura atrage bibanul; dar faptul ca traieste in grupuri bine ierarhizate (avand in frunte 1 sau 2 conducatori) genereaza un comportament concurential foarte special. Este hotaratoare folosirea de naluci capabile sa emita semnale intense, fara de care conducatorii vor capata un sentiment de inhibare pe care nici un alt membru al grupului nu-l va incalca. Paleta: cu ondulari foarte pronuntate COMET, ELIX, AGLIA; Semnale: rosii, portocalii, irizate RAINBO, FLUO, PLATIUM;
Suplimentar: MINISAUMON, POMPON, TWIST.

Autor: Romulus Ches, no date

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu

Adauga un comentariu