Invitatie

Daca esti pescar si vrei sa-ti povestesti aventurile Pe patul de nada te rog frumos sa ma contactezi. Motto: "Dintr-un om poti face un pescar, dar dintr-un pescar nu mai poti face un om. Pescuitul este un sport: acorda si pestelui o sansa ! Ceea ce se afla deasupra apei este pentru pescar. Ce e sub apa, e pentru peste!"

marți, 12 februarie 2013

Pescar incepator - Feeder pentru viermusi (SPOD)

  De obicei nădirea dinaintea partidei de pescuit se face cu bulgari compuşi din momeală amestecată cu argilă, cam de mărimea unei mingi de tenis. Aruncarea acestor bulgari nu pune nici o problemă, fie că îi aruncăm cu mâna fie cu praştia. Sunt suficient de grei, iar zgomotul căderii este de multe ori benefic partidei de pescuit, atrăgând peştii.

  Sunt însă situaţii în care vrem să nădim cu viermuşi, râme etc., fără a face prea mult zgomot, când pescuim la plătică, babuşcă, peşti sperioşi în general, în lacuri, canale. Neputând folosi bulgării, apare problema aruncării nadei, datorită greutăţii mici a acesteia.

  Pentru astfel de situaţii a apărut SPOD-ul. Este un feeder special care datorită greutăţii sale permite aruncarea unei nade uşoare (viermuşi) la distanţă apreciabilă, fără a tulbura prea mult liniştea locului, fiind de dimensiuni reduse.

Parfum pentru crap - arome şi dipuri

  Unul dintre misterele cu care pescarul de crap se întâlneşte înainte sau după pregătirea boiliesurilor este alegerea aromei. Intrebările cele mai frecvente pe care le-am auzit de la prieteni m-au determinat să notez câteva idei despre aceste "ingrediente", care par mai greu de realizat, datorită lipsei unor informaţii fundamentale, începând de la producători.

  Inainte de toate, trebuie spus că aroma reprezintă "eticheta" boiliesurilor, iar meritele sale sunt de a creşte nivelul atractiv al nadei, fără a-i modifica valorile alimentare. De fapt, nici până astăzi nu este sigur dacă peştele poate să recunoască o anumită aromă, dar e cert că recunoaşte un anumit tip de hrană printr-o aromă.

  Folosirea corectă a aromelor nu este deloc uşoară, pentru că poate influenţa capacitatea de atractie a boiliesurilor, compromiţând sau îmbunătăţind partida noastră de pescuit. Dintre toate întrebările despre arome, sunt câteva ale căror răspunsuri sunt numai în parte satisfăcătoare. Ce aromă să aleg? După ce criterii? Cum se comportă aroma introdusă în mediul acvatic? Aroma ne influenţează înainte de toate la nivel olfactiv şi, de obicei, alegem o aromă care este mai plăcută pe gustul nostru. Prin asta nu înţeleg neapărat o aromă care miroase frumos, fiindcă nu e nimic plăcut în aroma de sepie, crap sau usturoi. Alegerea noastră poate fi influenţată de preferinţele individuale pentru o aromă sau alta, dar fără a ţine cont de factorii care pot să influenţeze cu adevărat succesul sau eşecul aromei: factorul pH, salinitatea apei, temperatura apei şi, de ce nu, gradul de poluare al apei. Trebuie înţeles de aici că fiecare aromă este influenţată de factorii exteriori. 
  Aceasta înseamnă că aceeaşi aromă poate fi acceptată de crap pe un anumit luciu de apă şi respinsă sau ignorată pe altul.

Mixuri - componente principale

  Cine nu are de gind sa-si faca Mixurile singur si are incredere in produsele de pe piata (in unele cazuri extraordinare) poate sa apase pe semnul rosu din drepta-sus a monitorului si sa citeasca altceva.

  OK, pentru cei ce s-au hotarit sa citeasca mai depatre, si sa-si "rotunjeasca" singuri galustele am incercat sa le explic pe scurt ce sunt unele produse continute in foarte multe mixuri pentru boilies.

  Albumina din ou este un produs ce foloseste la legarea si inchegarea mixului. Totodata intareste boiliesul. Se poate introduce in ori ce mix in cantitati de pina la Max. 80g/Kg. Contine ca. 80 % proteina si ca. 1% grasime. Pretul este ca 16euro /Kg.

  Rennet Casein prin introducerea de Rennet Casein in mix obtinem un boilies tare, cu un procentaj mare de proteina. Este un produs greu si nu este solubil. Este bun ptr. digestie si se poate introduce in ori ce mix in cantitatea de pina la max 200gr/Kg. Contine ca 86 % proteina si ca 1% gasime. Pret ca. 13 euro/Kg.

Prenadirea intensiva

  Prenadirea unui loc de pescuit are ca principal scop atragerea unei cantitati mai mari de peste in zona respectiva , prin inducerea unui mecanism reflex de hranire intr-o zona data si cu un anumit tip de hrana ( gen restaurant sau self - service ) . In general - posibilitatile de prenadire ale unei ape sunt reduse in principal din cauza programului nostru incarcat , care nu permite extra 3-4 zile de vacanta , dedicate in principal exclusiv acestei activitati . Sigur ca exista solutii paleative , gen "suna un prieten" sau "jumatate prenadesc - jumatate pescuiesc" , dar ele nu reprezinta decit solutii particulare si in principal greu de pus in practica . Vom incerca sa prezentam aici solutii de prenadire posibil de aplicat pentru partide de pescuit scurte , de max 2-3 zile . In principiu toate prenadirile facute in aceasta conjuctura se vor baza pe orarul dimineata devreme - seara tirziu si vor tine cont de mai multi factori , ca de exemplu , locul de pescuit ( apa curgatoare sau bazin ) , gradul de populare cu pescari a acelor locuri , densitatea de peste apreciata si speciile dominante in apa respectiva , etc .

luni, 11 februarie 2013

Porumbul conservat - momeala ideala pentru crap

  Crapul este specia de peste cu cea mai mare raspandire la noi in tara, fiind specia cea mai vizata de pescari in aproape toate anotimpurile. Asa cum se stie, dieta crapului cunoaste o evolutie in functie de sezonul de pescuit, primavara si toamna fiind preferate momelile de natura animala si continut proteic mai ridicat iar in anotimpul calduros, de vara, fiind preferate momelile de natura vegetala. Din categoria momelilor vegetale porumbul si derivatele sale se dovedesc a fi momelile cele mai productive si de succes. De altfel, in literatura de specialitate, furajele pentru hranirea crapilor contin obligatoriu porumb intre 20-30 % restul fiind completat cu srot de floarea soarelui, grau si alte ingrediente.

  Porumbul folosit ca momeala se poate folosi ca atare, uscat sau inmuiat in apa cu 48 de ore inainte de partida de pescuit. Trebuie remarcat ca acest tip de momeala nu da rezultate bune decat in cazul crapilor mari, care detin o dentitie solida - dinti faringieni, asezati in 3 serii, cate 5 pe fiecare parte. In cazul exemplarelor mai mici de crap, porumbul uscat nu este recomandat, preferandu-se mamaliga, porumbul crud (de lapte) sau porumbul fiert/conservat. Conservele de porumb special pentru pescuit sunt insa relativ scumpe. Acestea pot avea arome de anason (cu cele mai bune rezultate), de miere, de scoica, de vanilie, de ciocolata etc. La nevoie se pot folosi conservele de porumb comestibile. Acestea contin diverse arome, conservant ... si par a suplini cu succes conservele speciale pentru pescuit.

  Iata in continuare si cateva retete verificate, cu ajutorul carora ne putem constitui singuri rezervele necesare de porumb pentru pescuit: