Invitatie

Daca esti pescar si vrei sa-ti povestesti aventurile Pe patul de nada te rog frumos sa ma contactezi. Motto: "Dintr-un om poti face un pescar, dar dintr-un pescar nu mai poti face un om. Pescuitul este un sport: acorda si pestelui o sansa ! Ceea ce se afla deasupra apei este pentru pescar. Ce e sub apa, e pentru peste!"

duminică, 16 martie 2014

La stiucarit pe Canalul Castorilor


  Noiembrie, 2013. Locatia: un canal din zona comunei Boroșneu Mare, judetul Covasna. Stiucaritul nu este specialitatea noastra insa tentatia de a-i cunoaste pe "micutii ingineri", ne-a adus in aceasta zona. Pe drumul de acces catre canal ne-a intampinat o caprioara: nu parea speriata de intalnirea cu noi. In cele din urma a tasnit ca o sageata pe campul negru. Privirile noastre urmareau petecul alb de codita cum se pierdea in zare ...

  Dupa intalnirea impresionanta  cu caprioara, mintile noastre au revenit la micutii ingineri iar o intrebare a aparut ca din senin: de ce isi fac castorii baraje? Oare ... pentru ca se hraneste cu peste ?

  (Sursa: http://www.zooland.ro/Castorul,    http://ro.wikipedia.org/wiki/Castorul_american)

  Castorii sunt rozătoare semi-acvatice. Denumit si “biber” sau “fiber”, castorul din Eurasia (Castor fiber), cu lungimea variind intre 75 si 95 cm.,
www.exploringnature.org
este unul dintre cei mai mari rozatori existenti. Greutatea castorilor variază, în funcție de specie, de la 10 kg până 31 kg. Au o blană mătăsoasă, de culoare brună-roșietică. Castorii au un corp alungit, cu membre mici și puternice. Coada lor neacoperită este mare și lată.

 Principalul sortiment de hrană al castorilor este scoarța copacilor, pe care o smulg cu ajutorul incisivilor puternici. Acumularea rezervelor pentru iarnă îi consumă castorului mult timp toamna, perioadă în care se ocupă și mai mult cu "producția" și mărunțirea lemnului. Castorii transportă lemnul mărunțit până în apropierea cetății prin canale și îl depozitează nu departe de intrare, sub apă.

  Castorii nu hibernează, dar pe perioada iernii, mai ales în zonele nordice ale ariei de răspândire, părăsesc cetatea doar dacă vor să se ospăteze din rezervele de hrană. Vara, castorul consumă mai ales plante acvatice, ciulini și ierburi de câmp, dar și frunze, crengi, semințe și rădăcini.
  Ca loc de trai castorii isi aleg un lac, un rau sau un parau, ale carui maluri sunt bogate in pasuni. Aceste locuri sunt potrivite pentru constructiile lor, in forma de colibe, zagazuri sau sate. Nici un alt mamifer cunoscut nu are geniul arhitectural al castorilor. In cazul in care nu exista un lac potrivit pentru a-si construi barlogul, castorii isi fac propriul lac, construind un baraj pentru a opri un rau. Animale izolate, castorii ocupa o galerie subterana simpla, asemanatoare cu cea de vidra. Dupa ce isi aleg locul, ei se folosesc de incisivii masivi si taiosi pentru a roade
http://upload.wikimedia.org/wikipedia
www.dailymail.co.uk
trunchiurile copacilor, reducandu-le grosimea cu peste 50 cm., in cateva minute. Copaceii astfel doborati in susul raului plutesc in aval de-a lungul unor canale special sapate in acest scop. Castorii infig cateva bete in pozitie verticala in albia raului si cara lemnul doborat si crengile cu frunze peste acesti suporti. Folosindu-se de pietre, preseaza apoi vegetatia si o intaresc cu mal din malul raului. Constructia sub forma de baraj poate atinge pana la 30 m lungime si 3 m inaltime, avand o latura abrupta in susul raului si una cu panta mai blanda in josul raului.

  Odata finalizat acest baraj care mentine apa la un nivel
www.kidscanpress.com
constant, castorii trec la construirea vizuinii: un edificiu urias din mal, papuris, bete si pietre, cu o inaltime de 1.8 m si un diametru de 12 m. Aceste “cetati” - movile in forma de cuptor, cuprind in interior o platforma de dormit, aflata deasupra nivelului apei, camera de locuit si camari de proviz ii. Pentru a se proteja de pradatori (ursi, limacsi) accesul se face inot, pe sub apa.

  “La mijlocul iernii, castorii tineri isi cauta un partener de reproducere, cu care raman in majoritatea cazurilor pana la sfarsitul vietii. Castorii se reproduc la sfarsitul iernii, in luna februarie, iar perioada de gestatie dureaza aproximativ 100 de zile. De obicei, o femela da nastere la 5-8 pui. Puii se nasc cu blana, cu ochii deschisi si avand dintii incisivi dezvoltati. Puii raman cu parintii pana la maturitate.” (Sursa: wikipedia.org)

 Deoarece activitatea lor se desfasoara in tot cursul anului, castorii reusesc sa transforme aproape in intregime peisajul populat de ei. Astfel ca, pe intinderi vaste, malurile apelor au ramas despadurite. Pagubele provocate de castori, precum si goana pentru obtinerea blanii lor pretioase au condus la o vanare intensa si, in unele locuri, la eliminarea acestor mamifere. (Vezi si Castorii ne pun în pericol digurile: Înmulțirea rapidă a castorilor crează probleme pe toate pârâurile județului Covasna:  )

IMPRESIONANT! Un dig facut de castori poate fi vazut din satelit!
Longest beaver dam in the world found with Google Earth
Constructia din lemn, de 850 de metri este cel mai mare stavilar din lume facut de ingenioasele mamifere. Unul dintre cele mai impozante astfel de diguri construite de om are doar jumatate din lungimea acestuia.


  Am pescuit la twistere si peste viu. O singura marlita (cam de 400 grame) s-a decis sa atace: verificam caraselul din monturile cu pluta, moment in care coltoasa a atacat ...pe recuperare. La o saptamana dupa, colegul meu a prins un exemplar cam de 2 kg. Acesta din urma a ajuns in lacul colegului unde isi hlizeste dintii si in prezent la crapii si carasii netulburati pana atunci de existenta vreunui rapitor.


















by Raul Marian, 16.03.2014

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu

Adauga un comentariu