Invitatie

Daca esti pescar si vrei sa-ti povestesti aventurile Pe patul de nada te rog frumos sa ma contactezi. Motto: "Dintr-un om poti face un pescar, dar dintr-un pescar nu mai poti face un om. Pescuitul este un sport: acorda si pestelui o sansa ! Ceea ce se afla deasupra apei este pentru pescar. Ce e sub apa, e pentru peste!"

vineri, 19 octombrie 2012

Cleni la pluta... pe rauri repezi

  Esti pregatit sa dai totul din tine pentru sportul tau favorit? Pentru ca daca acesta este pescuitul cleanului la pluta pe rauri repezi... o sa ai nevoie de energie pentru chiar mai mult de 100
lansari in numai cateva ore. 
  Vom vedea cum unul din specialistii englezi, Hadrian Whittle, demonstreaza ca numai munca asidua aduce rezultatele scontate. Sa-l insotim asadar in peripetiile petrecute pe raul Wye din  Anglia.

Comportamentul pestilor
  Ai urmarit vreodata un banc de cleni aflati intr-un rau limpede, de deasupra de pe un pod. Daca da, i-ai
vazut cu siguranta atinandu-se laolalta, cu capetele spre amonte (deci impotriva curentului), asteptand ca eventualele bucatele de hrana sa fie purtate de curentul apei inspre eiUnul, doi sau mai multi pesti se vor desparti de grup, din cand in cand, lasandu-se purtati de curent in aval pentru un minut sau doua, cautand hrana in noi zone, inainte de a se reintoarce si regrupa cu ceilalti ramasi in amonte.  Acest model va continua, uneori, ore intregi, inainte ca bancul de cleni sa dispara, mutandu-se in alta zona a raului. Însa ei se vor intoarce intotdeauna in acelasi loc, fie ca peste o jumatate de ora, sau mai tarziu in aceeasi zi sau poate chiar a doua zi.
  Aceste cunostinte ar trebui sa fie de un real folos pescarului de clean. În special vara, rareori cleanul va sta prea mult in aceeasi zona, iar pe un rau lung si lat precum Wyeul devine frustranta pentru pescar incercarea de a tine clenii mai mult timp in acelasi loc. Însa, aceasta problema poate fi rezolvata...

 Hadrian este unul dintre specialistii pescuitului la clean, mreana si rosioara, si asta la numai cei 31 de ani ai sai pe care ii numara. În timp ce alti pescari ar prefera sa arunce in curentul apei o momeala lestata, cu arculet sau cosulet naditor, Hadrian prefera pescuitul la pluta. Numai ca pescuitul la pluta pe un rau precum Wyeul nu este un sport potrivit pentru un pescar comod. Daca Hadrian nu este absolut daramat de oboseala dupa o zi de vara petrecuta pe malul raului... atunci inseamna ca nu si-a facut datoria cum trebuie...

Raul
  Precum multe alte rauri, Wyeul are un start foarte incet. Pare sa necesite cam o luna de zile dupa terminarea perioadei de prohibitie, ca pestii sa se obisnuiasca din nou cu momeala pescarilor. Dar Hadrian spera ca astazi, desi e a treia zi dupa prohibitie, sa insele vigilenta unui clean sau doi. Hadrian stie ca pestii ar putea incepe sa se hraneasca, deoarece ploicelele din ultima saptamana au colorat putin apa raului, care se si afla de altfel la 50cm peste cota lui obisnuita. Nu ca nu s-ar putea prinde cleni pe un rau scazut si limpede, dar in astfel de conditii clenii vor sta in bancuri foarte stranse, in locuri ce le ofera protectie (umbrare naturale), lasand nelocuita cea mai mare suprafata a raului. Cand insa apa e nitel colorata (tulbure) clenii se vor afla pe arii mult mai largi, pescarului fiindui mult mai usor sa-i gaseasca si s-ai ademeneasca.

Plutele uzuale
  Hadrian este constient ca bancurile de cleni vor sta foarte rar mult timp in acelasi loc, de aceea el isi pregateste de asa maniera ustensilele ca sa poata pescui in diferite puncte ale raului si sa-si prezinte momeala in cateva moduri specifice. Asa ca astazi va utiliza: Plute „STICK”(stick=bat) – Hadrian stie ca, din cauza vantului, n-ui loc de joaca cu plute de 4 plumbi a marimea 4 fiecare, asa ca fiecare pluta a lui este din cea care se echilibreaza cu 8 plumbi de marimea 4, are corp de balsa si o tija metalica centrala subtire. Tija ajuta pluta sa stea la suprafata pe orice curent (aquadinamism), iar partea de sus a plutei, bombata, ofera suficienta flotabilitate cat s-ai permita lui Hadrian sa o tina chiar pe loc, impotriva curentului, fara teama ca ar pute fi trasala fund de acesta. 
  
  Pluta lui Hadrian nu va purta insa 8 plumbi de marimea 4, ci... 24 de plumbi de marimea 8 (8 este o marime mai mica decat 4). De la pluta catre carlig, va fixa grupuri de cate 3 plumbi (de marimea 8 fiecare), la distante egale, dupa care cateva grupuri de 2 plumbi (de marimea 8) si in cele din urma cate un singur plumb (marimea 8) la distante egale, pe ultima portiune, avand grija ca ultimul plumb sa nu se afle mai aproape de 30 cm de carlig.

Sistemul plutelor „stick” se utilizeaza pentru pescuitul in zona cuprinsa intre sfertul si prima treime
a latimii raului (deci la distanta relativ mica)
.
















Plute „BOLO” (bologneze)

  Acestea sunt de fapt tot plute gen „stick”, dar mult mai mari ca dimensiuni, ce necesita a fi tinuta in pozitie verticala de greutatea a 5 grame de plumb, sub forma unei singure „olivette” ce are incorporate vartejuri atat la extremitatea de sus cat si la cea de jos. De exemplu, la o adancime a apei de circa 2,10m, aceasta olivetta va fi fixata la 90cm distanta de carlig, si insotita, pe aceasta
distanta, de trei plumbi nr.8 egal distantati intre ei. Scopul vartejurilor este acela de a preveni rasucirea liniei la recuperarea ei (mulinare). Acest gen de montura poate fi comfortabil utilizata pentru pescuitul intre jumatatea latimii raului si al treilea sfert al ei.







Plute „Waggler”
  Acestea sunt plute cunoscute si sub denumirile de „antena” ori „pana”, se folosesc de catre Hadrian numai pentru pescuitul momelii pe fund si sunt echilibrate cu 4 plumbi SSG (de 1,6grame fiecare). Grosimea plutei, construita din balsa ori pana de paun (peacock), trebuie sa fie considerabila, pentru ca aceasta sa nu fie trasa la fund atunci cand momeala se deplaseaza pe fundul apei.
  Acest gen de pluta e folosit pentru pescuitul aproape de malul opus al raului (aerodinamismul ei permite lansari la distanta) sau pentru pescuitul la orice alta distanta, pe conditii vantoase potrivnice ce nu permit utilizarea cu succes a celorlalte plute prezentate mai sus. Hadrian are modul sau special de a echilibra aceasta pluta: 2 plumbi minusculi foarte alaturati intre care pluta waggler culiseaza (0,5 – 2cm) si restul greutatii repartizata sub forma de plumbi nr.8, grupati cate 3 laolalta, incepand de la jumatatea distantei dintre pluta si carlig, si continuand cu grupuri de cate 2 si apoi 1 singur plumb.

  Clenii nu sunt roboti; nu le subestima inteligenta!
Vor fi zile cand indiferent de metoda folosita si de nadirea utilizata, vei prinde toata ziua cleni, facand mecanic acelasi lucru. Însa aceste zile sunt foarte rare si vei fi nevoit mai mult ca sigur sa-ti schimbi metoda pentru a continua sa prinzi. Asta poate insemna a prinde cativa cleni la montura cu pluta „stick”, a trece apoi la montura „bolo”, la „waggler” si apoi din nou la „stick”, in timp ce vei nadi regulat.
  De cele mai multe ori vei avea o noua captura chiar de la prima lansare de dupa trecerea la alta metoda.  Apoi va fi necesar sa muncesti din nou, schimband adancimea de pescuit, dispunerea plumbajului, genul si regularitatea nadirii si in general orice altceva poti sa schimbi, pentru a deruta si pacali cleanul istet (se banuieste ca cleanul invata foarte repede imaginea monturii care le aduce necazuri lui sau confratilor). Clenii sunt fiinte ale naturii, salbatice, si nu trebuie sa ne asteptam sa se comporte precum robotii... doar pentru ca asa vrem noi!

Regula de aur
 Regula de aur pentru a deruta si pacali pesti precum cleanul este aceea ca... nu exista reguli! Atat timp cat ai o gramada de plumbi marimea 8 pe fir, trebuie sa fii pregatit sa le schimbi oricand dispunerea pentru a continua sa prinzi.
  La fel si cu adancimea la care pescuiesti. Hadrian incepe sa pescuiasca la fund, urmand ca apoi, pe masura ce partida evolueaza si inregistreaza capturi, sa micsoreze aceasta adancime (cleni infometati vor inota adesea catre straturile superioare ale apei pentru a insfaca momeala inaintea companionilor lor, creand o apriga competitie sub luciul apei).
  Cu alte cuvinte, daca nu ai muscaturi suficiente (sau deloc) nu sta pur si simplu asteptandule... fa ceva... schimba ceva in monturile tale!

Ustensile si accesorii
  • Lansetele (float rods) – sunt de obicei puternice, speciale de pluta, din carbon, mufabile din 3 sau 4 tronsoane, de minimum 13 feet (3,90m) lungime, ajungandu-se chiar pana la cele stil „bolognez” de 20feet (6m) lungime. Cu cat lanseta e mai lunga cu atat controlul asupra monturii din curent si asupra pestelui din carlig sunt mai bune, mai comfortabile, diminuand chiar numarul de rateuri. Hadrian are obiceiul sa taie cam 15cm din cotorul lansetelor sale pentru a le face mult mai manevrabile la schimbarea dintr-o mana in alta impusa de tehnicile sale de nadire simultana cu pescuitul...
  • Mulinetele (fixed spool reels) – sa fie din cele uzuale, de calitate, cu tambur fix, si rezistente la travaliul (uzura) in timp determinata de desele mulinari la care sunt supuse.
  • Firul (line) – lui Hadrian este „Maxima”, de 1,1kg (2,1/2 lb) rezistenta (la nod, ca in sistemul de masurare englezesc) pentru plute de gen ”stick” si 1,350 kg (3lb) pentru plute cu adevarat mari, precum „waggler”ele si „bolognese”le.
  • Carligele (hooks) – necesare sunt puternice dar nu prea groase in tija. Preferatele lui Hadrian sunt „Kamasan B520”, „Mustad Magnum Spade” sau „Fox Super Maggot” in marimi de la 16 la 20.
  • Forfacul (hooklength) – este aproape inexistent la Hadrian (foloseste doar in rare ocazii, cand stie ca fundul apei este dificil si ii poate aduce agatari). În aceste cazuri, prefera monofilamente de Supercalitate (hitech) de grosimi mici (0,12mm sau 0,14mm), rezistente mari si atentie!... elasticitate foarte scazuta.
  • Sprayul de plutire (floatant spray) – Cand pescuiesti pe rauri cu rapiditate mare a curentului este esential ca firul dintre lanseta si pluta sa stea la suprafata apei tot timpul, sa pluteasca deci. Foloseste un spray special cu care poti sa-ti tratezi firul chiar aflat direct pe tamburul mulinetei. Chiar si asa zisele fire flotante (plutitoare) odata tratate cu acest spray vor capata vizibil, uimitor, flotabilitate crescuta!
  • Sortul cu nada si momeala, cu buzunar frontal (bait apron) – ii permite lui Hadrian sa reducamiscarile la minimum (eliminand scotocirea pe mal, in cutiile cu nade si momeli) ba chiar sa nadeasca cu prastia chiar in timp ce tine cu o mana lanseta.


Efectuarea lansarilor in trei secvente simple

1. Lanseaza catre rau si in pozitia finala tine lanseta cu ambele maini, sus si cu varful ei indreptat
catre cer;
2. Cand pluta incepe sa descinda catre suprafata apei, pe traiectoria ei aeriana, franeaza usor firul
pentru a permite aterizarea monturii pe apa in linie dreapta;
3. Cobori varful usor la aterizarea plutei pe apa si urmaresti cum aterizeaza si plumbii pentru a evita
incalcirile.

Momeala (bait)
 Raul Wye este plin de pesti mici (sorence, obleti) care se aduna foarte repede la viermusii oferiti ca nada, ceea ce devine stanjenitor pentru un pescar ce tinteste numai cleanul. Solutia consta in combinatia de nada: coconi de viermusi (casters) in amestec cu seminte de canepa (hemp). Hadrian pune in carlig doi sau trei viermusi (maggots), si prefera combinatia colorativa vierme alb cu vierme rosu.
  Nadirea cu viermusi poate aduce uneori rezultate bune, insa nu e avantajoasa deoarece trebuie avuti la dispozitie in cantitati semnificative. Nota: puteti utiliza ca momeli, la acest gen de monturi, si insecte, paine, etc.




Nadirea (feeding)
 Oricine il urmareste pe Hadrian nadind va crede ca, la prima vedere, acesta nadeste toata suprafata
raului... si intr-o oarecare masura chiar asa si face. Însa toata aceasta nadire are o logica (tehnica) in ea...  Deoarece clenii stau rareori mult timp in acelasi loc (exceptand adaposturile naturale precum copaci aplecati deasupra apei, etc.), Hadrian foloseste acest lucru in avantajul sau, nadind ariile (distantele) pe care le va folosi prin utilizarea celor trei tipuri de monturi ale sale. Astfel, va nadi in jurul a o treime din latimea raului, si apoi de la jumatatea latimii pana la distanta maxima permisa de prastia sa.
  
coconi si canepa
Canepa e introdusa mereu mai in aval de coconi si viermusi (pentru a atrage in amonte numai clenii), cateodata va nadi inainte de lansare, cateodata dupa iar cateodata concomitent cu aflarea plutei la apa. În anumite ocazii, cand pestii raspund mai greu, el va nadi pe o distanta considerabila inspre aval, pentru a-i
atrage tocmai de acolo inspre amonte.
  Vara, pesti precum cleanul pot ingurgita cantitati impresionante de hrana si de multe ori Hadrian nu a avut nici o trasatura in primele 23 ore de la inceperea nadirii. Dimpotriva, in alte ocazii, a prins dupa ce a incetinit ritmul nadirii si dupa ce a obligat deci pestii la o mai accerba competitie intre ei.
  Pentru a nadi la distante mari (specifice marilor rauri precum Wyeul), Hadrian foloseste un inchegator (Stickymag binder) de nada ce-i permite formarea de bulgari consistenti ce pot fi catapultati (datorita greutatii lor sporite) la distantele necesare. Exista o singura problema... Hadrian a vazut cu proprii ochi, in  mai multe ocazii, cum cleni hulpavi au inghitit intreg bulgarele de nada dintr-o singura infulecatura, ceea ce devine de-adreptul alarmant vis-a-vis de cantitatea industriala de nada necesara unui asemenea sistem de nadire.

Pescuind „la burta”
  Peste tot in articolele altora intalnim sfatul de a tine firul intins intre lanseta si pluta, insa vantul si curentul apei vor face aproape imposibil acest lucru, in unele situatii. Astfel, Hadrian pescuieste lasand firul sa formeze curbura (burta) lui specifica la suprafata apei; pe masura ce pluta se indreapta spre aval, curbura se mareste si necesita si mai mult fir derulat de pe tambur. În aceasta situatie, daca apare o muscatura, inteparea trebuie sa fie energica si ampla, pentru a anula aceasta burta si a intra in contact cu pestele. 
  Daca curbura este prea mare, putem ridica din cand in cand varful lansetei si a o ajusta. Pe tot parcursul deplasarii plutei spre aval, Hadrian tine lanseta cat mai ridicata, pentru a mentine in contact cu suprafata apei cat mai putin fir posibil.

Bine... sau rau
  Cand totul merge bine vei prinde constant nadind si pescuind mai mult sau mai putin in aceeasi zona. Clenii se vor atine in card culegand particulele de nada (coconi si canepa) ce se scurg la vale. Printre acestea vor gasi si delicatese mai mari, ce vor consta in viermusii de pe carligul tau, delicatese pe care le vor inghiti instantaneu... altminteri vor fi pierdute in curent (cleanul are de ales intre a pierde hrana ori a infuleca-o prompt si ,datorita instinctului, va alege prima varianta). Acest tip de partide vor fi foarte rare.
  Cel mai adesea trebuie sa apelezi la schimbari pentru a continua sa prinzi. Iar vestea buna e ca sunt o multime de lucruri (schimbari) ce pot fi efectuate. Dintre acestea, enumeram:
  • schimbarea adancimii;
  • schimbarea monturii;
  • schimbarea distribuirii plumbilor;
  • schimbarea zonei nadite;
  • schimbarea cantitatii nadite;
  • schimbarea momelii din carlig, etc.
Foarte curand vei realiza ca permutarile (combinatiile) ce pot fi formate aplicand schimbarile de mai sus... sunt practic infinite.

Desfasurarea partidei
  Hadrian isi incepe partida (session) la ora 7:00 dimineata si foarte curand are un clean de 650grame la pluta „stick”. Majoritatea muscaturilor se produc la foarte putin timp dupa aterizarea plutei la apa, ceea ce sugereaza ca sub luciul apei exista o apriga competitie, momeala nemaiapucand sa atinga fundul apei.
  Dupa doua ore, in care a capturat cam 12 cleni si o mreana micuta, odata cu urcarea soarelui pe cer pana deasupra capului, muscaturile se diminueaza la zero.   Trecerea la „bologneza” aduce inca doi cleni in mincioc, dupa care din nou nimic. Trecerea la „waggler”, aduce insa numai clenisori... Apoi, restul partidei lui Hadrian se desfasoara prin succesiuni de schimbari, prinderi a
unul sau doi cleni, apoi alte schimbari, alti unul sau doi cleni... si tot asa, in continuare.
  Clenii par a fi foarte precauti, iar muscaturile lor foarte timide. Pentru a treia zi de dupa prohibitie nu e rau, stiind faptul ca raurile au nevoie de ceva timp sa-si revina la adevaratul potential.
  Hadrian continua sa fie foarte activ, nadind si pescuind simultan, schimband mereu cate ceva in
monturi sau tehnica. Reuseste sa prinda si captura capitala a partidei (clean de 1,3kg), ridicandu-se astfel la un total de... 14 kg de peste prins. Nu-i rau pentru o singura partida, nu?!



Autor: Adrian Avel, sept. 2002

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu

Adauga un comentariu