Invitatie

Daca esti pescar si vrei sa-ti povestesti aventurile Pe patul de nada te rog frumos sa ma contactezi. Motto: "Dintr-un om poti face un pescar, dar dintr-un pescar nu mai poti face un om. Pescuitul este un sport: acorda si pestelui o sansa ! Ceea ce se afla deasupra apei este pentru pescar. Ce e sub apa, e pentru peste!"

miercuri, 17 octombrie 2012

La pescuit de boroaca

  Stiu ca sunteti suparati din cauza faptului ca vremea nu tine cu noi si ne strica toate
planurile, insa, vorba zicalei, tot raul spre bine. Datorita ploilor abundente din ultima vreme (vorbim de momentul 23.06.2004), debitul raurilor de munte a crescut considerabil, aluviunile din apa acestora colorand” Oltul exact cum trebuie pentru ca noi sa putem merge incrancenati la o partida
de pescuit la boroaca. Oltul are saptamana aceasta si culoarea si debitul necesare acestui tip de
pescuit. Se spune ca, luata in causul palmei, apa trebuie sa fie galbena si nu trebuie sa se vada prin
ea.
    Multi pescari considera boroaca ca fiind, ca si gust, mult superioara cleanului si crapului si chiar mult mai buna decat pastravul. De altfel, aceasta este si opinia subsemnatului. Boaroaca, acest peste extraordinar, se gaseste din abundenta anul acesta in regiunea cuprinsa intre localitatile Betel si Raul Vadului. Se pescuieste relativ usor, boroaca fiind un peste destul de lacom. Singurul dezavantaj in “vanarea” ei este obiceiul acestui peste de a se ascunde sub bolovani imediat ce inhata momeala si se simte in pericol, devenind extrem de greu de scos de acolo.

    Boroaca traieste in carduri mari (sute de exemplare pe o suprafata de 100 mp), pescarul nefiind obligat sa se deplaseze mult pentru a o cauta, precum in cazul pescuitului altor specii. Odata descoperit un astfel de vad
(piept), din el se pot pescui cca 30 – 40 de exemplare ce pot atinge chiar si dimensiunea de 40 cm! La ultima partida a mea de pescuit la boroaca, sase pesti au cantarit aproape 1 kg.

  Daca va hotarati sa va incercati norocul la boroaca, va sfatuiesc sa fiti deja cu batul in apa la ora 5.30 dimineata. Boroaca mananca destul de bine si in restul zilei, dar nu ca dimineata. Aveti nevoie de un bat rezistent de 4m (bici sau lanseta) cu o actiune de 5 – 25g, de un fir de 0,14 cu o strunita de 0,12. Carligele nu trebuie sa fie foarte mici, dar nici mari. Consider ca cele de 14 din gama “G” sunt ideale. Puteti pescui cu unul sau doua carlige. Evitati sa folositi carligele “cioc de papagal”, asa cum am vazut ca fac unii pescari. Pe fir puteti sa puneti si o pluta genul celei folosite la clean, pentru a controla mai bine montura. Pluta, colorata in alb, rosu sau galben fluorescent, va culisa pe fir si se va opri intrun varnis sau introbiluta siliconica, astfel nu va va incomoda la lansare. De la aceasta pluta avertizor si pana la carlige trebuie sa fie o distanta de 5 – 6 m. 
  
  Daca veti pescui din picioare si veti tine batul in mana, rezultatele vor fi mult mai bune, deoarece veti evita agataturile, iar ratarile vor fi mult mai putine. Legati carligele ca o montura separata si nu direct pe fir, pentru ca in cazul in care veti agata si va trebui sa rupeti sa le lasati in apa numai pe acestea si sa nu pierdeti prea mult fir. 

  Mai multe monturi pregatite acasa aflate in dotarea unui pescar de boroaca inseamna mai putina munca si mai putini nervi. Nu va luati asupra dumneavoastra un “harnasament” greu care sa va oboseasca, pentru ca de cele mai multe ori va trebui sa intrati in apa si sa pescuiti perpendicular pe piepturi. Posesorii de soldare au un avantaj in plus in acest caz.

  Autor: Bogdan Alex Popescu, 23.06.2004 

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu

Adauga un comentariu