Oare crapul este amator de gusturi
"tari" indiferent care ar fi ele?
Este un vicios sau doar primeste niste semnale
primitive de hrana si pur si simplu se hraneste?
Eu vreau sa cred ca ii ofer ceva ce-i stimuleaza pofta de mancare, nu de hranire. Vreau sa cred ca-i ofer ceva ce-i face placere sa manance nu doar sa-i starnesc un instinct natural. Am fost intrebat de mai multi useri de pe forum de ce nu prezint si specialitati de fainuri sau derivate lactice ale marilor firme. Intentia mea nu este sa fac un inventar al tuturor ingredientelor pentru boilies (asa ceva ar fi o munca titanica) ci doar sa va prezint in cateva cuvinte ingredientele pe care le folosesc eu. Am inceput acest articol pentru ca am vazut din discutiile forumistilor ca multe din aceste ingrediente sunt gresit intelese si folosite, desigur si cu privire la aceste ingrediente mai sunt o multime de intrebari fara raspuns ......................... (cel putin pentru mine). |
luni, 11 februarie 2013
Boilies de casa - Indulcitorii
Mamaliga pentru cuburi
Ideal este sa folosesti apa de balta. Daca nu ai asa ceva, folosesti apa minerala plata sau lasi apa de robinet intr-un vas vreo doua zile la aer (in balcon). Malaiul cel mai bun e cel din piata, si negrisat. Cel unguresc are si colorant alimentar, asa ca nu e rau. Unii spun ca trebuie cernut, dar eu prefer sa-l las in formula lui naturala, fragmentele de coaja purtind aroma de porumb - cu toate ca, nepregatita cum trebuie, mamaliga din malai necernut nu are consistenta celei din malai cernut.
Se pune apa, sa zicem 1,5 l., intr-un ceaun in care se arunca doi - trei pumni de malai, asa incit sa se formeze o supa ceva mai consistenta. Se lasa la fiert destul de mult, pentru a se lega - sa zicem 20 - 25 minute. Daca optezi pentru mamaliga rosie (care uneori e preferata de crap - am avut partide pe care le-am salvat cu mamaliga rosie), acum e momentul sa o colorezi cu colorant alimentar. Dar atentie, nu pune mult, colorantul moaie cuburile si le face cleioase.
Se pune apa, sa zicem 1,5 l., intr-un ceaun in care se arunca doi - trei pumni de malai, asa incit sa se formeze o supa ceva mai consistenta. Se lasa la fiert destul de mult, pentru a se lega - sa zicem 20 - 25 minute. Daca optezi pentru mamaliga rosie (care uneori e preferata de crap - am avut partide pe care le-am salvat cu mamaliga rosie), acum e momentul sa o colorezi cu colorant alimentar. Dar atentie, nu pune mult, colorantul moaie cuburile si le face cleioase.
vineri, 8 februarie 2013
Retete de boiles
Este clar cea mai selectiva momeala pentru exemplare mari, este cea mai mare inventie pentru pescuitul crapului mare. Dovada este ca cei mai mari crapi s-au prins cu aceasta momeala, sincer eu am fost destul de sceptic pana am prins prima data cu boilisuri apoi am devenit un mare fan al acestei momeli. Proba de foc a fost data in delta cand dupa 3 zile de momit eu si sotia prindeam numai crapi peste 3 kg si aveam o frecventa de 15-20 de bucati/zi cu greutati intre 3 si 8 kg, pe cand ceilalti de prin apropiere, care nadeau cu mamaliga si porumb si pescuiau cu mamaliga si rame aveau 20-30 de capturi/zi cu o medie de max 1 kg, cei mai multi erau ciortani de 1-1,5 kg.
Nu va asteptati sa prindeti cu boilie din prima in locuri in care nu s-a pescuit cu asa ceva. Multi pescari cumpara boilisuri la bucata, am rams masca la vederea acestui sistem de vanzare chiar si in magazine cu pretentii. Nu aveti ce face cu 5-10-15 boilisuri, crapul trebuie educat, trebuie invatat.
Daca sunteti un pescar de peste mare atunci trebuie neaparat sa incercati aceasta momeala, stiu ca ia timp, stiu ca necesita munca multa dar rezultatele vor fi pe masura. Costurile de productie nu sunt chiar asa de mari daca va faceti singuri boilisurile acasa, desigur cele cumparate gata nu sunt la indemana oricui dar chiar daca uneori nu veti putea pune in cele de casa toate ingredientele dintr-unele de marca prospetimea celor de casa va compensa acest lucru.
Pentru a va apuca de produs boiliesuri aveti nevoie de catvea accesorii:
Principiile sunt foarte simple, componetele pentru boilies sunt de 2 feluri:
Nu va asteptati sa prindeti cu boilie din prima in locuri in care nu s-a pescuit cu asa ceva. Multi pescari cumpara boilisuri la bucata, am rams masca la vederea acestui sistem de vanzare chiar si in magazine cu pretentii. Nu aveti ce face cu 5-10-15 boilisuri, crapul trebuie educat, trebuie invatat.
Daca sunteti un pescar de peste mare atunci trebuie neaparat sa incercati aceasta momeala, stiu ca ia timp, stiu ca necesita munca multa dar rezultatele vor fi pe masura. Costurile de productie nu sunt chiar asa de mari daca va faceti singuri boilisurile acasa, desigur cele cumparate gata nu sunt la indemana oricui dar chiar daca uneori nu veti putea pune in cele de casa toate ingredientele dintr-unele de marca prospetimea celor de casa va compensa acest lucru.
Pentru a va apuca de produs boiliesuri aveti nevoie de catvea accesorii:
- O masuta de rulat, este o masuta compusa din 2 piese, baza si capac, cu santuri in care se rostogolesc bilutele si sunt obligate sa se rotunjeasca. In functie de buget si de cantitatile pe care doriti sa le produceti puteti alege intre variante cu 7-8 santuri si o latime de 15-20 cm pana la cele profesionale cu o latime de 50 cm si 30-40 de santuri;
- Un pistol de presare, este un pistol asemanator celui pentru tuburile de silicon, in capat are un con ce se poate taia in functie de diametrul la care doriti sa scoateti "carnatii". Daca nu il aveti puteti sa modelati acesti "carnati" manual, ca pe plastelina.
- In rest veti folosi numai ustensile obisnuite de bucatarie.
Principiile sunt foarte simple, componetele pentru boilies sunt de 2 feluri:
- uscate (fainuri si seminte sau sparturi de seminte) si
- lichide (arome, coloranti, unii indulcitori, atractatnti sau alti aditivi) in plus la toate retetele aveti oua.
Retete dip-uri
Reteta 1:
- 100 ml sirop natural de capsuni (stoarceti capsunile si filtrati bine siropul sa nu aveti si seminte in el)
- 2 linguri de miere
- 0,5 mg vitamina b complex
- aminoacizi , orice fel conform dozajului dat de producator
Nade crap
Reteta I
Compozitie:
Compozitie:
- 2kg porumb uscat,
- 1 kg grau,
- 1/2 kg boabe soia,
- 1/2 kg seminte floarea soarelui,
- 1/2 kg seminte canari sau pasari mici (optional),
- 1 kg mazare la conserva,
- cate 1/2 kg din urmatoarele:
- srot,
- malai,
- faina,
- apoi un plic lapte praf (cred ca are 400-500 grame) din cel ieftin,
- un pachet pesmet si unul de gris,
- 1/2 kg zahar,
- 5-6 oua,
- un borcan de miere.
Abonați-vă la:
Postări
(
Atom
)