Invitatie

Daca esti pescar si vrei sa-ti povestesti aventurile Pe patul de nada te rog frumos sa ma contactezi. Motto: "Dintr-un om poti face un pescar, dar dintr-un pescar nu mai poti face un om. Pescuitul este un sport: acorda si pestelui o sansa ! Ceea ce se afla deasupra apei este pentru pescar. Ce e sub apa, e pentru peste!"

luni, 11 februarie 2013

Retete de nada


  1. Este nada pe care eu o folosesc cel mai des si pot sa va spun ca este foarte eficienta pt toate formele de crap. Merge foarte bine din mai pana in septembrie. Este un amestec in care unele ingrediente pot lipsi sau pot fi introduse si altele cu conditia sa se pastreze aceeasi linie a aromei.
  1. 4 kg de porumb uscat
  2. 1 kg de grau sau arpacas
  3. 2 kg de boillies (capsuni, tutti-frutti, banane, ciocolata, canepa, caramel) este f bine daca aveti 1 kg de boillies solubile.
  4. 1 kg de canepa (recomandabil sa fie coapta)
  5. 1 kg de zahar sau alt indulcitor (mierea este foarte buna dar numai ½ kg)
  6. ½ kg soia uscata
  7. ½ kg seminte de floarea soarelui macinate sau in lipsa strot
  8. ½ kg naut preparat (vezi capitolul momeli)
  9. ½ kg peleturi (solubile)
  10. aditiv praf sau lichid
  11. putina sare
  12. 10 ml aroma de acelasi fel cu boilliesurile (aveti grija cat de concentrata e aroma ca ce se gaseste la noi pe piata puteti sa puneti si 2 litri). Puteti folosi foarte bine siropuri concentrate.
  13. 10 ml ulei de canepa
  14. 10 ml ulei esential, cel mai bine de aroma pe care mergeti sau daca nu aveti cel de mandarine poate fi combinat cu orice aroma.

Atractanti cu valoare nutritiva : Aminoacizi , Betaina hcl , Spirulina , Acibet

  Atunci cand descoperim vreo reteta miraculoasa sau cand auzim vorbindu-se de unele amestecuri magice care tind sa doboare toate recordurile in materie de crap incepem sa ne intrebam sau sa intrebam infrigurati... Unde se gaseste asa ceva ?... Cum pot sa-mi cumpar ?... Nu ma intereseaza pretul ! Ei, aflati ca lucrurile nu stau tocmai asa. Daca fratii Wright au fost considerati primii care s-au ridicat de la sol cu un aparat mai greu decat aerul, atunci Traian Vuia este primul care a zburat inaintea lor !?!...Si care-i legatura ? Pai, este... Nu neaparat englezii au pescuit primii folosind canepa ca momeala. Se stie bine ca si bunicii nostri pescuiau in dara de ulei lasata de canepa pusa la topit in rau, sau pe vadul nadit involuntar cu atat de cautata caseina, ramasa pe marginile stergarelor in care se strecura branza.
  Pornind de la aceste accese "nationaliste" as vrea ca pe scurt sa explic, din punctul meu de vedere, rolul pe care il au unele substante mai greu accesibile noua, in compozitia boilles-urilor. Pe langa numeroasele retete de mixuri, combinatii de arome, indulcitori si uleiuri esentiale, intalnim si unele produse care parca tocmai au sosit de pe Marte... betaina, aminoacizi, spirulina, lichide nutritive, extracte naturale s.a.m.d. Per ansamblu, acesti atractanti cu valoare nutritiva ( Multimino PPC, Nutramino, scoica cu buza verde, alge uscate, pudra de varec etc. ) nu sunt altceva decat combinatii de vitamine, minerale, proteine si aminoacizi necesari in procesele de ardere ale oricarui organism viu.


Boilies de casa - Indulcitorii

Oare crapul este amator de gusturi "tari" indiferent care ar fi ele?


  Este un vicios sau doar primeste niste semnale primitive de hrana si pur si simplu se hraneste?
Eu vreau sa cred ca ii ofer ceva ce-i stimuleaza pofta de mancare, nu de hranire.
Vreau sa cred ca-i ofer ceva ce-i face placere sa manance nu doar sa-i starnesc un instinct natural.



  Am fost intrebat de mai multi useri de pe forum de ce nu prezint si specialitati de fainuri sau derivate lactice ale marilor firme.
  Intentia mea nu este sa fac un inventar al tuturor ingredientelor pentru boilies (asa ceva ar fi o munca titanica) ci doar sa va prezint in cateva cuvinte ingredientele pe care le folosesc eu. Am inceput acest articol pentru ca am vazut din discutiile forumistilor ca multe din aceste ingrediente sunt gresit intelese si folosite, desigur si cu privire la aceste ingrediente mai sunt o multime de intrebari fara raspuns ......................... (cel putin pentru mine).

Mamaliga pentru cuburi

  Ideal este sa folosesti apa de balta. Daca nu ai asa ceva, folosesti apa minerala plata sau lasi apa de robinet intr-un vas vreo doua zile la aer (in balcon). Malaiul cel mai bun e cel din piata, si negrisat. Cel unguresc are si colorant alimentar, asa ca nu e rau. Unii spun ca trebuie cernut, dar eu prefer sa-l las in formula lui naturala, fragmentele de coaja purtind aroma de porumb - cu toate ca, nepregatita cum trebuie, mamaliga din malai necernut nu are consistenta celei din malai cernut.
  Se pune apa, sa zicem 1,5 l., intr-un ceaun in care se arunca doi - trei pumni de malai, asa incit sa se formeze o supa ceva mai consistenta. Se lasa la fiert destul de mult, pentru a se lega - sa zicem 20 - 25 minute. Daca optezi pentru mamaliga rosie (care uneori e preferata de crap - am avut partide pe care le-am salvat cu mamaliga rosie), acum e momentul sa o colorezi cu colorant alimentar. Dar atentie, nu pune mult, colorantul moaie cuburile si le face cleioase.

vineri, 8 februarie 2013

Retete de boiles

  Este clar cea mai selectiva momeala pentru exemplare mari, este cea mai mare inventie pentru pescuitul crapului mare. Dovada este ca cei mai mari crapi s-au prins cu aceasta momeala, sincer eu am fost destul de sceptic pana am prins prima data cu boilisuri apoi am devenit un mare fan al acestei momeli. Proba de foc a fost data in delta cand dupa 3 zile de momit eu si sotia prindeam numai crapi peste 3 kg si aveam o frecventa de 15-20 de bucati/zi cu greutati intre 3 si 8 kg, pe cand ceilalti de prin apropiere, care nadeau cu mamaliga si porumb si pescuiau cu mamaliga si rame aveau 20-30 de capturi/zi cu o medie de max 1 kg, cei mai multi erau ciortani de 1-1,5 kg.

  Nu va asteptati sa prindeti cu boilie din prima in locuri in care nu s-a pescuit cu asa ceva. Multi pescari cumpara boilisuri la bucata, am rams masca la vederea acestui sistem de vanzare chiar si in magazine cu pretentii. Nu aveti ce face cu 5-10-15 boilisuri, crapul trebuie educat, trebuie invatat.

  Daca sunteti un pescar de peste mare atunci trebuie neaparat sa incercati aceasta momeala, stiu ca ia timp, stiu ca necesita munca multa dar rezultatele vor fi pe masura. Costurile de productie nu sunt chiar asa de mari daca va faceti singuri boilisurile acasa, desigur cele cumparate gata nu sunt la indemana oricui dar chiar daca uneori nu veti putea pune in cele de casa toate ingredientele dintr-unele de marca prospetimea celor de casa va compensa acest lucru.

  Pentru a va apuca de produs boiliesuri aveti nevoie de catvea accesorii:
  • O masuta de rulat, este o masuta compusa din 2 piese, baza si capac, cu santuri in care se rostogolesc bilutele si sunt obligate sa se rotunjeasca. In functie de buget si de cantitatile pe care doriti sa le produceti puteti alege intre variante cu 7-8 santuri si o latime de 15-20 cm pana la cele profesionale cu o latime de 50 cm si 30-40 de santuri; 
  • Un pistol de presare, este un pistol asemanator celui pentru tuburile de silicon, in capat are un con ce se poate taia in functie de diametrul la care doriti sa scoateti "carnatii". Daca nu il aveti puteti sa modelati acesti "carnati" manual, ca pe plastelina. 
  • In rest veti folosi numai ustensile obisnuite de bucatarie. 

  Principiile sunt foarte simple, componetele pentru boilies sunt de 2 feluri:
  • uscate (fainuri si seminte sau sparturi de seminte) si 
  • lichide (arome, coloranti, unii indulcitori, atractatnti sau alti aditivi) in plus la toate retetele aveti oua.