Invitatie

Daca esti pescar si vrei sa-ti povestesti aventurile Pe patul de nada te rog frumos sa ma contactezi. Motto: "Dintr-un om poti face un pescar, dar dintr-un pescar nu mai poti face un om. Pescuitul este un sport: acorda si pestelui o sansa ! Ceea ce se afla deasupra apei este pentru pescar. Ce e sub apa, e pentru peste!"

luni, 15 iulie 2013

Chilia Veche: La pensiunea lui Radu

  Sa traiesti nea' Radule. Omul acesta - un burtos ca si mine - e un tip tare jovial si amabil, o gaza de omenie. Ne-a plimbat cu barca, ne-a facut cafeaua dimineata, ne-a pus la dispozitie tot ce avea etc iar toate acestea, CU MARE DRAG. La un sprit cu el, are o sumedenie de povesti pescaresti pe care le argumenteaza si cu poze (somnalai si stiuca am vazut noi prin colectia sa de poze). Stie locurile de pescuit, ii cunoaste pe pescari, are barca lui iar mai nou, isi construieste o pensiune in zona. Chestia asta nu e tocmai ieftina in biosfera. 

  L-am intrebat ce anume il motiveaza sa pompeze sume mari de bani in pensiune. Mi-a raspuns simplu: - Pasiunea pentru pescuit.

  Evident, investitia in pasiune mai trebuie recuperata la un moment dat (sau never). Prin toamna si-a propus sa finalizeze proiectul iar noi ii dorim sa reuseasca. Fiecare dintre cele 5 camere va avea propria baie cu apa calda si canalizare, bucataria va fi la comun si va fii amplasata undeva pe langa foisorul pe care vrea sa-l inchida cu plasa pentru tantari. Urmeaza piscina si cel mai important, PONTONUL catre DUNARE

  Nu am facut prea multe poze dar cele de mai jos sunt cat de cat suficiente pentru a va forma o prima idee.



marți, 2 iulie 2013

Nade si momeli. Generalitati si retete

  Pentru a avea reusita unei partide de pescuit, pe langa dotarea tehnica adecvata, pregatirea unei nade potrivite, in functie de specia cautata, de tipul bazinului, de anotimp, are o mare importanta. Prin nadire ne propunem sa stimulam apetitul pestilor, sa-i ademenim si mai ales sa-i mentinem la locul de pescuit, fara insa sa-i hranim. Ideea este sa introducem in apa substante apetisante in particule fine care sa se disperseze rapid si sa le placa speciilor urmarite de noi. Vederea este mai putin importanta.

  Nu vom nadi oriunde si oricum, pentru ca fundurile apelor adanci, namoloase pline cu vegetatie, sunt adevarate hauri, mai ales pentru nada grea. Bucatile de nada trebuie sa fie aruncate dupa ce sondam cu grija fundul apei stabilind natura sa. Vom cauta sa stabilim cu atentie treptele de nivel, adancimea, viteza curentului, claritatea apei, directia vantului. Acest sondaj se realizeaza cu montajul prezentat la CRAP cu ajutorul sondei din trusa oricarui crapist. Vom depista eventualele ierburi aflate pe fund, pe care vom cauta sa le indepartam. Inmuierea nadei are o importanta deosebita: nada grea, compacta, va trebui sa se desfaca lent pe fund in timp ce o nada usoara de apel, se va desface rapid mentinand un nor in curent. Mare atentie vom acorda frecventei de aruncare: se poate intampla sa suprasaturam pestii. Nada de fund ce ramane compacta in ape fara curent, va fi alternata cu"nucile"din nada usoara. Doua - trei aruncari fara muscaturi si dupa fiecare captura.

Diverse retete pentru mamaliga

  Ingrediente: 
  • apa 2 litri 
  • faina de porumb (malai) circa 1 kg 
  • faina de grau 
  • sofran 
  • atractant pentru pesti lichid – anason, vanilie, capsuni ... 

luni, 13 mai 2013

Budila (BV) - Peisaj de poveste

  Si de aceasta data ne-am hotarat sa iesim la peste    ...tot la o partida de ceafa la gratar. Nu mai adaug pozele premergatoare pt ca  ....ceafa era cam grasa. Ca de obicei: am ajuns cam tarziu pe balta (dar fara incidente - nu era Florin la volan iar masina nu avea senzor de alcool). Drept urmare am ajuns intr-o zona plina de agataturi a acestei balti situata intr-un peisaj de basm: drumul pana acolo te trece prin albiile a 2 rauri (unul secat iar celalalt, viu) si serpuieste la poalele unui munte (nu-i stiu numele ca nu am vazut indicatorul; defapt nu cred ca am vazut nici macar un indicator din toate cele intalnite pe traseu). Impreuna cred ca am pierdut vreo 20 de momitoare (este o impresie puternic negativa cand ma gandesc la aceasta balta) dar trecem cu vederea gratie peisajului: munte, multa verdeata, foisoare la fiecare post de pescuit, pastravarie, restaurant cu terasa in balata pastravilor (in constructie, e drept). Balta e maricica iar un dig o separa de un loc sapat in vecinatate - oamenii vor sa extinda lacul. Pestii (proveniti din crescatoria Sanpaul) am inteles ca aveau ceva probleme digestive in urma hibernarii si erau sub tratament. Densitate mare in lac, iar pescarestile spun: 7-8 kg min/zi (nu stiu daca de caras sau crap). Preturile sunt OK: 20 ron partida + uzuala taxa pt captura. Grosso modo recomand aceasta balta iar recomandarea se bazeaza nu pe nervii pierderii unui numar nesfarsit de monturi pierdute, pe imposibilitatea de a gasi un culoar de lansare curat ci pe argumentele ce tin de peisaj si eforturile administratorilor in privinta amenajarilor.

  Ca momeala, nu incercati "fainosagurile" - sunt inutile: porumbul natural conservat, fara arome, face legea aici. Dealtfel, vecini nostri au avut capturi frumusele la pluta (cu o boaba de porumb direct pe carlig): un ciortan de cca 800 gr si o platica strabunica sarita bine de 1 kg. S-a prins si ceva pastrav la pluta.     Mustaciosi s-au prins pe balta dar aici tine de ora la care esti in stare sa te trezesti pt a ocupa un loc bun.