Invitatie

Daca esti pescar si vrei sa-ti povestesti aventurile Pe patul de nada te rog frumos sa ma contactezi. Motto: "Dintr-un om poti face un pescar, dar dintr-un pescar nu mai poti face un om. Pescuitul este un sport: acorda si pestelui o sansa ! Ceea ce se afla deasupra apei este pentru pescar. Ce e sub apa, e pentru peste!"

vineri, 8 februarie 2013

Struna metalica

  Ca si struna normala, din monofilament sau fir textil, struna metalica este ultimul element al liniei de pescuit atunci cand momeala este una ... artificiala, mai precis o lingurita rotativa sau oscilanta.
Scopul folosirii unei strune metalice în locul uneia normale trebuie cautat in ... gura pestilor pe care ii pescuim. Dintii stiucii, ai unui biban mai rasarit, ai unui somotei sau salaias sunt cei care ne obliga sa folosim acest accesoriu pescaresc.
  In forma ei de baza este o simpla sarma, eventual cu o agrafa de prindere la unul dintre capete. Se foloseste la pescuitul cu pestisor viu sau mort, atunci cand nu exista riscul rasucirii firului.






  Evolutia unei momeli metalice, indeosebi a unei lingurite rotative, duce deseori la rasucirea firului de pe mulineta. Pentru evitarea acestui lucru, pe struna se poate monta un antirasucitor. Acesta poate fi o bucata de plastic dur de marimea unei unghii sau o tablita de plumb. In ambele cazuri antirasucitorul este lipit pe struna.


  Primul tip se foloseste cand vrem ca lingurita sa evolueze la suprafata, iar cel de-al doilea cand vrem sa exploram apa mai in adancime.

  Antirasucitorul din plastic este contraindicat in zilele insorite, cand pescuim la avat la suprafata, deoarece reflexia luminii in plastic poate duce la atacuri asupra antirasucitorului si nu asupra linguritei.
  In toate cazurile vom atasa antirasucitorul la lingurita prin intermediul unui vartej. Elementele vor fi, în ordine: lingurita, vartejul, struna cu antirasucitor, agrafa de atasare la linie.
  In ultimii ani au aparut strune metalice flexibile, dintr-o sarma subtire trasa intr-o camasa de plastic. Sunt bune indeosebi la pescuitul la pestisor viu, deoarece ii ofera acestuia o libertate de miscare superioara celei oferite de o struna rigida.


Autor : Corneliu Leu. Publicat la 2002-04-26

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu

Adauga un comentariu