Invitatie

Daca esti pescar si vrei sa-ti povestesti aventurile Pe patul de nada te rog frumos sa ma contactezi. Motto: "Dintr-un om poti face un pescar, dar dintr-un pescar nu mai poti face un om. Pescuitul este un sport: acorda si pestelui o sansa ! Ceea ce se afla deasupra apei este pentru pescar. Ce e sub apa, e pentru peste!"

vineri, 8 februarie 2013

Momeli

1. MOMELI ARTIFICIALE

  1. Naluci:
    • invartitoare:
      • linguri:
        • rotative pe ax;
        • ondulante.
      • turbioane:
        • turblere;
        • devoni.
    • neinvartitoare:
      • linguri oscilante;
      • pestisori artificiali;
      • imitatii de momeli naturale.
  2. Muste artificiale:
    • muste artificiale propriu-zise;
    • nimfe;
    • streamuri.

Twister - vierme







Wobler

  Pescuitul la woblere este foarte strans legat de un pescar finlandez, extrem de ingenios, numit Lauri Rapala. In 1936, din bucati de lemn, a fabricat primele imitatii de pestisor echipat cu o barbeta care sa-i imprime o miscare sacadata, imitand inotul unui peste ranit sau bolnav. In scurt timp, cu ajutorul micutilor pestisori din lemn a ajuns cel mai productiv pescar din regiune si a inceput o afacere din vanzarea acestora. Astazi numele lui este cunoscut in lumea intreaga si mai mult de 20 de milioane de woblere Rapala sunt vandute anual, fiind considerate cele mai bune din lume. Indiferent ca este folosit in rauri, lacuri sau in mare, woblerul este una dintre cele mai prinzatoare momeli artificiale.


Produse cu efect special folosite la prelucrarea momelilor naturale vegetale


Nr.
Denumire
Cum actioneaza
Cum se foloseste
 1.
Anasan (fenicul)
Atrage pestii prin miros.
Macinat, se introduce in
amestec la prepararea
mamaligii si a diferitelor
paste.
 2.
Cafea (Ness)
Atrage pestele prin culoare
si mioros.
Se introduce in amestec la
prepararea diferitelor
paste.
 3.
Coloranti (sofran,
coloranti alimentari
de oua)
Atrag pestii prin culoare.
In amestec pentru
prepararea mamaligii si a
diferitelor paste.
 4.
Faina de carne
Stimuleaza apetitul pestilor.
Se adauga la prepararea
diferitelor paste.
 5.
Faina de furnici
Stimuleaza apetitul pestilor.
Furnicile se usuca si se
macina in rasnita. Faina
obtinuta se usuca si se
pastreaza in borcane
ermetic inchise.
Se amesteca in diferite
paste.
 6.
Halva
Mirosul si gustul stimuleaza
apetitul pestilor.
La prepararea mamaligii.
 7.
Lapte
Mareste pofta de mancare
a pestilor.
In diferite paste si la
inmuierea painii.
 8.
Marar.
Atrage pestii prin miros.
La prepararea pastelor.
 9.
Miere
Atrage pestii prin miros si
dulceata.
In diferite paste.
10.
Ou crud
Atrage pestii prin miros,
gust si culoare.
In diferite paste.
11.
Purici de balta
Stimuleaza apetitul.
In diferite paste.
12.
Siropuri (zmeura,
trandafiri, capsuni,
etc.)
Atrage pestii prin culoare si
dulceata.
In mamaliga si diferite
paste.
13.
Srot (turta de floarea
soarelui)
Atrage pestii prin miros.
In amestec cu malai si
faina de grau la
prepararea mamaligii.
14.
Turta dulce
Atrage pestii prin miros si
dulceata.
Uscata si macinata in
amestec cumalai si faina
la prepararea mamaligii.
In amestec cu paine da o
pasta dulce aromata.
15.
Ulei comestibil (in,
canepa, floarea
soarelui).
Atrage pestii prin miros.
In paste, dand miros si
plasticitate.
16.
Usturoi
Atrage pestii prin miros.
Se tine carnea pentru
momeala cateva zile in
mujdei.
17.
Zahar
Atrage pestii prin gustul
dulce.
In mamaliga si in diferite
paste.
18.
Zahar vanilat
Atrage pestii prin gust si
miros.
In mamaliga si in diferite
paste.

Struna metalica

  Ca si struna normala, din monofilament sau fir textil, struna metalica este ultimul element al liniei de pescuit atunci cand momeala este una ... artificiala, mai precis o lingurita rotativa sau oscilanta.
Scopul folosirii unei strune metalice în locul uneia normale trebuie cautat in ... gura pestilor pe care ii pescuim. Dintii stiucii, ai unui biban mai rasarit, ai unui somotei sau salaias sunt cei care ne obliga sa folosim acest accesoriu pescaresc.
  In forma ei de baza este o simpla sarma, eventual cu o agrafa de prindere la unul dintre capete. Se foloseste la pescuitul cu pestisor viu sau mort, atunci cand nu exista riscul rasucirii firului.



Legarea unui carlig cu ochi printr-o bucla bine fixata.

 Acesta este un nod foarte rezistent atunci cand este legat corect. Aveti grija sa folositi un numar corespunzator de spire si de asemenea aveti grija cand strangeti nodul. Acest lucru trebuie executat cu multa grija.


1. Acesta este unul din putinele noduri in care incepeti formarea nodului inainte de a introduce firul prin ochiul carligului. Incepeti formarea unui nod simplu pe fir, apoi introduceti capatul firuliui prin ochiul carligului. Trebuie sa treceti capatul firului din nou prin ochiul de nod format.

Carligele pentru crap

 Carligele speciale de pescuit la crap sunt negre, gri, verzi (niciodata aurii) si nu au paleta, au ochet. Gama de modele este foarte larga si in functie de momeala folosita exista si forma dedicata.

   Carlig rotund, tija de lungime medie, ochet drept, varful spre interior, forjat, varful putin inclinat fata de tija (Faultless). Asa cum ii spune si numele este un carlig cu care nu dai gres. Este foarte recomandat pentru boillies normal si boabe de porumb.


Cârlige. Generalitati


  Principalele elemente ale unui cârlig sunt următoarele : paleta sau ochetul, tija, curbura, vârful şi spinul.

  Paleta este elementul care nu permite nodului făcut pe tija cârligului să se desprindă de aceasta. Există noduri care se pretează mai bine pentru cârlige cu paletă, altele pentru cârlige cu ochet (în special cele pentru legarea muştelor artificiale).

  Tija poate fi mai lungă sau mai scurtă. In general, la pescuitul cu momeli vii care se înşiră pe cârlig (rame), tija este mai lungă pentru a permite înşirarea momelii, iar la pescuitul cu momeli artificiale (paste), tija este mai scurtă (cârlige numite 'italiene'), pentru a ţine mai bine momeala. Tot pentru pescuitul cu momeli vii, tija poate avea 1-2 spini îndreptaţi în sus, pentru a ţine bine momeala.

Starea vremii si pescuitul

  Dintre toti factorii climatici care influenteaza apetitul pestilor, vintul si presiunea atmosferica, corelat cu temperatura mediului, au o influenta deosebita. In rindurile de mai jos sunt descrise succint aceste corelatii si observatii statistice cunoscute si publicate in diverse lucrari de specialitate.

  Vintul are o influenta deosebita asupra pescuitului si tinind cont de sensul acestuia putem sa ne asteptam la rezultate mai bune sau mai rele. Vintul nu este un factor neprielnic, in general, decit daca acesta bate in rafale si este foarte puternic. De cele mai multe ori vintul este preferabil unui calm desavirsit, vantul favorizand oxigenarea apei.
  La pescuitul pe riu, vintul este rau daca bate din amonte si este rece (directia N-NE) si este relativ bun daca este caldut (S-SV) cu referire mai ales la sezonul de iarna. Daca vintul bate din aval acesta este de regula bun daca nu este prea puternic. Cind traverseaza riul pestii se aseaza dupa vint, in spatele unor obstacole unde asteapta hrana.
  La balta vintul din NE se pare ca este foarte favorabil.
 La mare stravidul nu vine niciodata la mal daca vintul bate dinspre sud.

Iarna - sezonul reviziilor

  Desi pescuitul pe timp de iarna este foarte placut, mai ales la copca, cand stratul de gheata este gros iar soarele cu dinti stralucitori iese dintre nori, multi dintre pescari prefera sa stea langa soba; iar cand dorul de pescuit ii cuprinde, acestia isi scot ustensilele de pescuit admirandu-le, amintindu-si intens de partidele de pescuit din zilele calduroase ale verii. Si cu acest prilej, de cele mai multe ori, acestia fac si revizia sculelor de pescuit.

  Revizia sculelor ne da deseori mari batai de cap. Pentru a evita complicatiile, revizia trebuie sa se faca cel putin o data pe an.

marți, 29 ianuarie 2013

Specii de crap

  In tara noastra crapul traieste in general in ape de ses, in lacuri de acumulare, in Dunare, Delta Dunarii, in anumite rauri cu ape domoale. Crapul este un peste de talie mare, greutatea medie a unui adult fiind de 11.5 kg; exemplarele cele mai mari pot depasi 40 kg (au o rata de crestere de 1.4 kg/an) si pot trai peste 40 de ani.
  Anumiti autori, citand vechi atestari documentare, atribuie romanilor meritul de a fi raspindit aceasta specie in toata Europa.
  Reproducerea crapilor are loc in aprilie-mai cand o "crapoaica" matura poate avea o cantitate de icre de pana la 23 % din masa sa neta. Perioada de

Noutati de la ANPA privind permise de pescuit pe 2013


marți, 22 ianuarie 2013

Prohibitia pescuitului 2013

  Conform unui proiect de Ordin, prohibitia generala pentru anul 2013 este de 60 de zile si incepe cu data de 08.04.2013 si tine pana pe data de 06.06.2013 inclusiv.

Pescuitul sportiv este interzis in urmatoarele locatii pe perioade diferite:

  • pe apele care constituie frontiera de stat, inclusiv Golful Musura, pe o durata de 45 zile, in perioada 08 aprilie – 22 mai inclusiv;
  • Pe raul Prut, sectorul cuprins intre barajul Stanca-Costesti si confluenta cu raul Elan, in tot timpul anului, cu exceptia pescuitului recreativ/sportiv, care se va desfasura in afara perioadei de prohibitie prevazuta;

marți, 15 ianuarie 2013

Permisele de pescuit pe 2013


  Ce stiti despre permisele pt anul asta? 
  Cineva mi-a spus ca ar fi sunat la ANPA si de acolo i-au spus ca deocamdata urmeaza sa-i preia mediul, PERMISELE TIP CARD NU MAI SANT VALABILE, taxa va creste, pensionarii nu vor mai avea reducere,etc.......numai de bine nu ...
  Cel mai important este ca nu mai putem pescui cu vechile permise (cele eliberate anul trecut).


Gheorghita Viorel
Raspunsul care l-am primit prin mail de la ANPA: