Invitatie

Daca esti pescar si vrei sa-ti povestesti aventurile Pe patul de nada te rog frumos sa ma contactezi. Motto: "Dintr-un om poti face un pescar, dar dintr-un pescar nu mai poti face un om. Pescuitul este un sport: acorda si pestelui o sansa ! Ceea ce se afla deasupra apei este pentru pescar. Ce e sub apa, e pentru peste!"

vineri, 8 februarie 2013

Momeli

1. MOMELI ARTIFICIALE

  1. Naluci:
    • invartitoare:
      • linguri:
        • rotative pe ax;
        • ondulante.
      • turbioane:
        • turblere;
        • devoni.
    • neinvartitoare:
      • linguri oscilante;
      • pestisori artificiali;
      • imitatii de momeli naturale.
  2. Muste artificiale:
    • muste artificiale propriu-zise;
    • nimfe;
    • streamuri.

Twister - vierme







Wobler

  Pescuitul la woblere este foarte strans legat de un pescar finlandez, extrem de ingenios, numit Lauri Rapala. In 1936, din bucati de lemn, a fabricat primele imitatii de pestisor echipat cu o barbeta care sa-i imprime o miscare sacadata, imitand inotul unui peste ranit sau bolnav. In scurt timp, cu ajutorul micutilor pestisori din lemn a ajuns cel mai productiv pescar din regiune si a inceput o afacere din vanzarea acestora. Astazi numele lui este cunoscut in lumea intreaga si mai mult de 20 de milioane de woblere Rapala sunt vandute anual, fiind considerate cele mai bune din lume. Indiferent ca este folosit in rauri, lacuri sau in mare, woblerul este una dintre cele mai prinzatoare momeli artificiale.




Rotativa


Spinnerbait









Oscilante








Muste
  Ca orice meserie, si aceea a confectionarii mustelor artificiale are terminologia ei proprie. Prin utilizarea ei adecvata se pot evita neintelegerile intre confrati si se asigura o mai buna raspandire a ideilor. De aceea prezentam un dictionar ce se adreseaza indeosebi pescarilor mai tineri, dar si celor mai experimentati ce vor sa-si imbunatateasca cunostintele.

  • Muste uscate: Sunt muste care nu se scufunda, fiind jucate la suprafata apei. Pentru a nu se uda, sunt tratate cu spray-uri siliconice, atat la plecarea de acasa, cat si pe malul apei cand este nevoie.M
  • Muste ude: Sunt muste care se scufunda, fiind purtate in masa apei. Folosirea lor cere mai multa experienta, deoarece urmarirea lor sub oglinda apei este mai dificila decat urmarirea unei muste la suprafata.
  • Nimfe: Sunt muste din ambele categorii de mai sus, dar nu imita insecta adulta, cum fac acestea, ci stadiul de nimfa a acesteia.
  • Spinner: Sunt mustele cu aripi.
  • SpiderSunt mustele fara aripi.
  • Gnat: Muste minuscule.
  • Streamer:Muste mari, cu aripi, folosite la pescuitul rapitorilor in zona de deal si ses (avat, stiuca).
  • Palmer: Muste mari, paroase, realizate din una sau mai multe hackle
Popper







2. MOMELI ANIMALE

  Folosirea momelilor animale in pescuitul crapului nu este deloc lipsita de etica. Momelile animale sunt in anumite situatii foarte productive.


Libelula
  Libelulele sunt o momeala si o nada excelenta.

Viermele
  Viermusii sunt o delicatesa pt crap. Pescarii unguri folosesc foarte mult viermusii la pescuitul crapului si au creat chiar si un sistem de rig pentru viermusi. In acest fel se pot folosi carlige sanatoase fara sa storceasca viermusii. In nada viermusii sunt foarte atractivi.
  Viermusii de carne reprezinta una dintre cele mai atractive momeli pentru pescuitul in balti; aceasta momeala este eficienta pentru pesti pasnici in special. Nu vom insista prea mult asupra viermusilor deoarece sunt arhicunoscuti. Totusi dorim sa va atragem atentia asupra urmatorului fapt: pentru a avea niste viermusi buni trebuie sa avem in vedere ca acestia sa fie prospeti (larve in primele faze) altfel ne trezim la balta cu muste. Viermusii tineri (prospeti) pot fi recunoscuti deoarece prezinta in abdomen o pata intunecata. Sunt de preferat viermusii mari. Acestia se vor pastra in frigider, in cutii inchise - prevazute cu gauri mici de aerisire - in care vom pune putin malai.


Coropisnita










  Rama
Ramele sunt cele mai raspindite si preferate dintre momelile vii, fiind eficiente la pescuitul majoritatii pestilor din tara noastra.
  In functie de mediul in care traiesc, rimele pot avea culori si dimensiuni diverse. Astfel, pentru pescuitul somnului, al pestilor de dimensiuni mari in general, este indicata rima de pamint care este mai mare si de culoare alb - rozalie. Exemplarele mari de rama pot depasi 10 cm. Rimele de balegar sunt mai eficiente in cazul pestilor medii si mari si au dimensiuni mai mici - media sub 8 cm. Culoarea acestora este maro-rosiatica. De precizat ca acestea nu se vor baga in ac incepind cu capul - acesta fiind mai mobil - ci cu coada, rima ramanand un timp mai indelungat vie in apa stimuland pestii.

  Scoicile: in apele cu scoici acestea reprezinta baza de hranire a exemplarelor mari.
 

Racii - o momeala pt exemplare mari.












    Momeli din animale moarte, folosite in ape dulci
    Nr.
    Denumire
    Mod de folosire
    Preferat de:
     1.
    Bucati de pestisori
    Bucati tari din coada, spinare,
    cap, la dimensiuni potrivite
    pestelui urmarit.
     2.
    Carne din picioare
    de broasca
    Se taie si se jupoaie picioarele.
    Se teie carnea in bucati mici.
     3.
    Carne de rac
    Se soate carnea din coada si
    clesti.
    Se folosesc bucati crude.
    Avatsalaulin.
     4.
    Carne de scoica de
    apa dulce
    Se folosesc bucati din picior
    taiate la dimensiunea potrivita.
     5.
    Ficat alterat
    Se taie cuburi mici.
     6.
    Intestine de gaina,
    rata, gasca
    Se taie bucati de 3-5 cm si se
    agata in ancore. Nu se golesc
    de continut!
     7.
    Intestine de stiuca
    Se taie bucati crude de 15-16
    cm si se agata in ancure.
     8.
    Sange de pasare
    Se amesteca sangele cu putina
    vata rasfirata. Dupa inchegare
    se taie in cuburi mici.
     9.
    Slanina de porc
    Cruda sau putin fripta sa taie
    in cuburi mici.
    Felioare de slanina pot inlocui
    viermusii.
    10.
    Splina si ficat
    proaspete de vita
    Se taie bucati crude la
    dimensiunea dorita.



    Momeli de natura animala prelucrate

    Nr.
    Denumire
    Mod de folosire
    Preferat de:
    1.
    Branza topita
    Cuburi din branza si cocoloase
    din paste cu branza.
    2.
    Cascaval moale
    Cuburi mici cu latura de cca.
    1 cm.
    3.
    Ou fiert si tocat
    Cocoloase dintr-un amestec de
    branza cu mamaliga sau
    paine umeda.
    Aproape toti pestii din
    apele dulci.
    4.
    Svaitel ras
    Cocoloase din svaitel ras cu
    mamaliga sau paine umeda.




    3. MOMELI VEGETALE

    Momelile vegetale sunt foarte apreciate de toate formele de crap.


      Porumbul
  Porumbul este de departe cea mai folosita momeala pentru crap. Acesta poate fi folosit sub diferite forme: crud (din stiulete), conservat simplu sau cu diferite arome, uscat.

Porumbul nou, cu lapte sau porumbul fiert si conservat cu aroma de vanilie, anason etc. este o momeala foarte frecvent utilizata la pescuitul carasului, la platica sau pentru alte specii de pesti pasnici, fiind nelipsit la pescuitul crapului. Conform statisticilor, porumbul reprezinta cea mai eficienta momeala si nada pentru pescuitul crapului fiind la indemina oricui si la pret foarte scazut. Exista mai multe moduri de fixare a boabelor de porumb in ac, cea mai eficienta fiind cea numita "la fir de par".

Va propunem in continuare o modalitate de fixare a boabelor pe firul de par. Pentru aceasta se alege un ac nr. 2-4, care se leaga cu un fir textil (0.15-0.2) ca in figura alaturata. De remarcat ca firului legat i se va lasa o prelungire de circa 8 cm la extremitate realizindu-se o bucla cu diametrul de 1-2 mm. Lungimea prelungirii trebuie sa fie in final de circa 5-6 cm de la curbura acului in jos. Cu ajutorul unui ac (inglite) se fixeaza trei boabe astfel incit de la curbura pina la prima boaba sa ramina 2-3 cm. Apoi se retrage iglita puninduse in bucla terminala un opritor din varnis, elastic sau chiar un segment scurt dintr-un betisor.

  Canepa 
  Canepa este o componenta de baza a nadelor. Se foloseste cruda sau coapta.
  Se lasa boabele la germinat 48 ore in apa rece, apoi se pun la fiert si imediat ce se crapa le luam de pe foc. Se spala de 2-3 ori in apa rece..







  Graul
  Graul poate fi folosit uscat, conservat simplu sau in arome sau incoltit. Foarte bun este graul decorticat (alb).   5 parti apa si o parte griu. Se fierb pina apare miezul alb, se varsa apa si se toarna apa rece peste el. Se pastreaza la rece...












  Floarea-soarelui - sunt zone (ape) in care floarea soarelui este momeala nr 1. Se foloseste cruda sau coapta putin la cuptor, faramata in nada si intreaga ca momeala (3 - 4) seminte pe rig.

  Mazarea este prinzatoare in apele furajate. Este foarte apreciata de ten si fitofag.

  Nautul se foloseste si ca nada si ca momeala. Se coloreaza si se aromatizeaza foarte usor. Se pastreaza uscat si doar cu o zi inaintea pescuitului se tine la inmuiat cca 12 ore in apa rece cu aroma si colorantul dorit apoi se fierbe 1 minut (de fapt se pune in apa clocotita).

  Castraveti, kivi, rosii, mere sunt foarte cautate de cteno.

  Pufuletii (expandatii) din porumb, grau, orez se folosesc simpli sau in combinatie cu alte momeli pentru a le ridica de pe fund.

  Nucile si alunele sunt foarte cautate de crap. Sunt foarte bune in apele cu densitate mica de pesti caci prin uleiul pe care il raspandesc atrag crapii de la mare distanta si de pe toate nivelele.

  Tiger Nuts (nucile braziliene) sunt foarte recomandate de pescarii din alte tari dar eu personal nu am prins nici un peste cu ele.


Momeli naturale, vegetale.
Nr.
Denumire
Mod de folosire
Preferat de:
 1.
Cartof
Cuburi de cartof fiert pentru a
se inmuia putin.
 2.
Faina de grau
Se foloseste in obtinerea unor
paste si a mamaligii.
rosioara etc.
 3.
Fructe (cirese,
visine, coacaze,
zmeura, dude,
prune, caise,
struguri)
Se folosesc cele bine coapte,
moi.
 4.
Grau
1-3 boabe fierte, nepleznite, in
carlig.
 5.
Gris
Se foloseste in amestec la
prepararea unor paste.
 6.
Mazare verde
1-2 boabe fierte sau din
conserva, in carlig.
 7.
Mazare uscata
1-2 boabe fierte pana se
inmoaie, in carlig.
 8.
Malai
Se foloseste pentru botinerea
mamaligii sau a diferitelor
paste.
 9.
Ovaz decorticat
2-3 seminte fierte (5-6 ore) pe
carlig.
10.
Porumb uscat
1-2 boabe fierte (5-6 ore) in
carlig.
11.
Porumb verde (in
lapt, de preferat
porumbul zaharat)
1-3 boabe moi (proaspete sau
din conserva) in carlig.
Stiuletele de porumb se poate
pastra foarte bine in congelator.





Momeli naturale din produse vegetale prelucrate.
Nr.
Denumire
Mod de pregatire
Cum se ofera
pestilor
Preferata de:
 1.
Diferite
paste.
- vezi retete -
Cocoloase sau cuburi.
Majoritatea
pestilor pasnici.
 2.
Macaroane,
fidea groasa
Se fierb fara sare.
Taiate in segmente de
marimea necesara.
 3.
Mamaliga
- vezi retete -
Cuburi sau cocoloase.
Pasta consistenta cu
care se imbraca
carligul.
rosioara, etc,
 4.
Paine (alba,
neagra,
intermediara)
-vezi la magazinele de
specialitete-
Cocoloase din miez
framantat cu diferite
ingrediente. Coaja
se ofera ca atare.
Majoritatea
pestilor pasnici.
Coaja, pentru




    4. MOMELI PREPARATE
  Painea
  Se inmoaie o bucata de miez de piine de marimea unui mar cu un ou batut. La fel de bine se poate inmuia in lapte. Se amesteca bine si se poate adauga halva, scortisoara...
  Se ia miez de piine alba proaspata si se comprima pana obtinem un cocolos cit un mar. Punem miezul in mijlocul unei bucati de pinza, infasuram bine, apoi il inmuiem brusc intr-un vas cu apa clocotita astfel incat sa se imbibe pinza si putin si piinea. Se stoarce usor si apoi se framinta energic prin pinza pina acesta devine ca o pasta. In pasta se adauga putin zahar sau miere (o lingurita).


O alta reteta este de a adauga in miezul de piine framintat esenta cu miros de banane. Este atractiva pentru obleti si mai ales pentru caras.


  Mamaliga
  1. Malaiul folosit se cerne de mai multe ori si fierberea se face la foc mic, altfel mamaliga se sfarma! Intr-un vas (tuci) se face o mamaliga obisnuita de dimensiuni reduse si nu se pune sare. Mamaliga obtinuta se rastoarna pe un fund de lemn si se amesteca cu malai cernut pina nu se mai lipeste de miini (atentie la amestec, de aceasta depinde taria si elasticitatea mamaligii finale). Apoi se pune din nou la fiert in tuci. Mamaliga este gata cind pluteste razant sau se inalta deasupra apei in care fierbe. Dupa fierbere, se scoate si se inveleste intr-o bucata de tifonsi se lasa la racit. Se adauga dupa preferinta diverse arome si coloranti (rom, zahar vanilat...), atractanti...
  2. Se face o mamaliga obisnuita fara sare, iar dupa ce a fiert, se adauga malai pina amestecam foarte greu (operatiunea se face repede, altfel ramine malai nefiert). Trebuie sa se adune pe lingura si sa se desprinda de pe peretii tuciului. Racita, mamaliga va fii foarte tare si va rezista pe cirlig la citeva aruncari. Bineinteles, se pot adauga indulcitori, atractanti...
  3. 3/4 parti malai, 1/4 parti faina alba la care se adauga si sofran. Se amesteca bine in stare uscata. Punem la fiert apa si adaugam cu lingura apa calda amestecind continutul pina devine ca o coca ceva mai tare. Cind apa a inceput sa dea in clocot, se fac bile si se pun in vasul in care fierbe apa. Cind se ridica la suprafata, se scot si se lasa la racit, apoi se framinta bine una cite una, se face un bulgare mare. In timpul framintarii se pot adauga atractant


Boiles
  • Se amesteca bine: 2/4 pesmet, 1/4 malai cernut, 1/4 fulgi de ovaz. Se bat 12 oua la 500g compozitie, se toarna intr-un vas dupa care framantam bine pana omogenizam. Modelam cu mana bile de 1-2 cm diametru, si apoi le punem intr-o plasa de sarma si le introducem in apa clocotita. Le lasam la fiert pana se ridica la suprafata, le scoatem, le punem la scurs pe o carpa uscata, dupa care le punem la rece.
  • Se amesteca: 15% faina de soia, 10% alune prajite macinate fin, 25% gris, 25% malai, 20% lapte praf, 5% seminte prajite si macinate de canepa. Se amesteca cu 12 oua la 500g compozitie si se fierb pana se ridica la suprafata. Se recomanda nadirea cu bilute nefierte puse pe naditor sau in punga solubila.




Momeli naturale din produse vegetale prelucrate.
Nr.
Denumire
Mod de pregatire
Cum se ofera
pestilor
Preferata de:
 1.
Diferite
paste.
- vezi retete -
Cocoloase sau cuburi.
Majoritatea
pestilor pasnici.
 2.
Macaroane,
fidea groasa
Se fierb fara sare.
Taiate in segmente de
marimea necesara.
 3.
Mamaliga
- vezi retete -
Cuburi sau cocoloase.
Pasta consistenta cu
care se imbraca
carligul.
rosioara, etc,
 4.
Paine (alba,
neagra,
intermediara)
-vezi la magazinele de
specialitete-
Cocoloase din miez
framantat cu diferite
ingrediente. Coaja
se ofera ca atare.
Majoritatea
pestilor pasnici.
Coaja, pentru



Articol preluat si modificat 

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu

Adauga un comentariu