Invitatie

Daca esti pescar si vrei sa-ti povestesti aventurile Pe patul de nada te rog frumos sa ma contactezi. Motto: "Dintr-un om poti face un pescar, dar dintr-un pescar nu mai poti face un om. Pescuitul este un sport: acorda si pestelui o sansa ! Ceea ce se afla deasupra apei este pentru pescar. Ce e sub apa, e pentru peste!"

miercuri, 13 februarie 2013

Atractanti, Boiles si Pellete

  Atractanti

  In apa, inca rece, folosim o cantitate mai mare de atractant. De exemplu, o lingura de anason, coriandru sau scortisoara. Va recomand urmatoarea reteta: 
  • pesmet 20%, 
  • faina de malai 20%, 
  • biscuiti 25%, 
  • srot de floarea soarelui 25%, 
  • canepa prajita si macinata 10%. 
  Pentru fiecare specie vom folosi aroma (aditivul) corespunzator. Pestii abia treziti mananca mai putin si, de aceea, este necesar sa fim atenti la dozarea nadei. In pescuitul de primavara nu vom folosi mai mult de 2 kg de nada, la aceasta cantitate adaugandu-se cam 200 gr de viermusi. La nadire vom folosi bulgari moi (nada usoara) si, foarte important, vom nadi in acelasi loc. Sper ca am reusit sa dau cateva sfaturi utile celor care vor sa incerce metoda "englezeasca" la o partida de caras, babusca sau crap.

Boiles
  • 20% malai 
  • 30% gris 
  • 20% faina de soia 
  • 25% birdfood mix(jumatate tocat jumatate nu) 
  • 5% faina de orez 

  Modificati valorile in baza exigentelor voastre: daca trebuie sa folositi cobra de momit, reteta este cam delicata; atunci cresteti procentul de faina de orez si diminuati pe cea de soia. Sau pentru rolabilitate, daca mix este prea uscat, putem sa adaugam grisul si albusul de oua ecc...Aroma la placerea fiecaruia si atractantul de ce nu, cel mai tare si cel mai ieftin: ZAHAR! Pentru fiecare kg. de mix trebuie sa folositi cam 10 oua de dimensiune medie, sa fie proaspete!!! Dupa fierbere le lasam o zi sau doua intr-un mediu uscat, dupa care le bagam in congelator sub vid pregatite sa fie testate oricand.

  Boiles-ul se pastreaza asa si 6 luni si in punga bagati niste boabe de orez care absorb umezeala care a ramas.


Pellets

  La inceput erau folosite in crescatoriile de pastrav, dupa care a fost modificat putin structura lor si adaptat la pescuit si in particular pentru carpfishing cu care s-a demonstrat ca momind resultatele exista si sunt de luat in considerare.
  De la cilindrii facuti de un amestec de fainuri sa ajuns la forma sferica, patrata si altele care prin metoda specifica de deshidratare puteau sa se disolve in cateva minute (aproximtiv 30) eliberand arome si atractant.

  Pelets sunt uscate si fragile si pentru compozitia aceasta a fost greu de folosit pe fir de par dar cativa pescari GREI de carpfishing le strangea intr-un ciorap de dama si dizolvarea putea sa dureze si 24 ore. Eu personal nu am folosit niciodata aceasta alternativa pentru ca este destul de departe de felul meu de a gandi pescuitul care se bazeaza pe metode simplificate la maxim.  Prefer sa le folosesc cu pungi de pva sau amestecat cu porumb si canepa.
  Cu ocazia aceasta va scriu reteta pentru facut pellets;
  Pentru a face pellets de calitate trebuie sa tinem cont de a folosi fainuri care au putere de a lega foarte putin (vezi rubrica anterioara) . Nu trebuie folosit oua ci doar apa pentru amestecat mix-ul si adaugam zahar vanilat si in plus ca indulcitor este un praf care dezleaga foarte bine. Eu in mixurile mele bag mereu fulgi de cartofi (care leaga ) dar un mic procent nu strica.
  Pentru partea lichida alegeti voi ce aveti disponibil in casa, nu uitati dozajul standard minim de aminoacid si indulcitor si reducand poate putin aroma.
  O data amestecat mixul faceti ce forma doriti si diferite dimensiuni, si, FARA sa fie fierte le bagam la uscat intru un loc cald fara umezeala (cum poate fi mansarda ) de obicei 5 sau 6 zile sunt de ajuns. Iata un mix basa pentru aproximativ 500 gr. de pellets:

  • Mix uscat: 
    • 200 gr. malai, 
    •  100 gr. pesmet, 
    •  100 gr. soia, 
    •  25 gr. fulgi de cartofi, 
    •  25 gr. zahar vanilat, 
    •  50 gr. faina alba, 
    • 30 gr. canepa prajita . 
  • Aditive uscate: 
    •  5 gr. betaina hlc, 
    •  10 gr. praf de ficat, 
    • 20 gr. robin red 
  • Parte lichida: 
    •  2 ml. sweetner (indulcitor lichid), 
    • 15 ml. aminoacid (orice firma) 
    • + aroma ce o alegeti voi.
Articol preluat (Nu cunosc autorul)

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu

Adauga un comentariu