Invitatie

Daca esti pescar si vrei sa-ti povestesti aventurile Pe patul de nada te rog frumos sa ma contactezi. Motto: "Dintr-un om poti face un pescar, dar dintr-un pescar nu mai poti face un om. Pescuitul este un sport: acorda si pestelui o sansa ! Ceea ce se afla deasupra apei este pentru pescar. Ce e sub apa, e pentru peste!"

luni, 11 februarie 2013

Retete de nada


  1. Este nada pe care eu o folosesc cel mai des si pot sa va spun ca este foarte eficienta pt toate formele de crap. Merge foarte bine din mai pana in septembrie. Este un amestec in care unele ingrediente pot lipsi sau pot fi introduse si altele cu conditia sa se pastreze aceeasi linie a aromei.
  1. 4 kg de porumb uscat
  2. 1 kg de grau sau arpacas
  3. 2 kg de boillies (capsuni, tutti-frutti, banane, ciocolata, canepa, caramel) este f bine daca aveti 1 kg de boillies solubile.
  4. 1 kg de canepa (recomandabil sa fie coapta)
  5. 1 kg de zahar sau alt indulcitor (mierea este foarte buna dar numai ½ kg)
  6. ½ kg soia uscata
  7. ½ kg seminte de floarea soarelui macinate sau in lipsa strot
  8. ½ kg naut preparat (vezi capitolul momeli)
  9. ½ kg peleturi (solubile)
  10. aditiv praf sau lichid
  11. putina sare
  12. 10 ml aroma de acelasi fel cu boilliesurile (aveti grija cat de concentrata e aroma ca ce se gaseste la noi pe piata puteti sa puneti si 2 litri). Puteti folosi foarte bine siropuri concentrate.
  13. 10 ml ulei de canepa
  14. 10 ml ulei esential, cel mai bine de aroma pe care mergeti sau daca nu aveti cel de mandarine poate fi combinat cu orice aroma.

Atractanti cu valoare nutritiva : Aminoacizi , Betaina hcl , Spirulina , Acibet

  Atunci cand descoperim vreo reteta miraculoasa sau cand auzim vorbindu-se de unele amestecuri magice care tind sa doboare toate recordurile in materie de crap incepem sa ne intrebam sau sa intrebam infrigurati... Unde se gaseste asa ceva ?... Cum pot sa-mi cumpar ?... Nu ma intereseaza pretul ! Ei, aflati ca lucrurile nu stau tocmai asa. Daca fratii Wright au fost considerati primii care s-au ridicat de la sol cu un aparat mai greu decat aerul, atunci Traian Vuia este primul care a zburat inaintea lor !?!...Si care-i legatura ? Pai, este... Nu neaparat englezii au pescuit primii folosind canepa ca momeala. Se stie bine ca si bunicii nostri pescuiau in dara de ulei lasata de canepa pusa la topit in rau, sau pe vadul nadit involuntar cu atat de cautata caseina, ramasa pe marginile stergarelor in care se strecura branza.
  Pornind de la aceste accese "nationaliste" as vrea ca pe scurt sa explic, din punctul meu de vedere, rolul pe care il au unele substante mai greu accesibile noua, in compozitia boilles-urilor. Pe langa numeroasele retete de mixuri, combinatii de arome, indulcitori si uleiuri esentiale, intalnim si unele produse care parca tocmai au sosit de pe Marte... betaina, aminoacizi, spirulina, lichide nutritive, extracte naturale s.a.m.d. Per ansamblu, acesti atractanti cu valoare nutritiva ( Multimino PPC, Nutramino, scoica cu buza verde, alge uscate, pudra de varec etc. ) nu sunt altceva decat combinatii de vitamine, minerale, proteine si aminoacizi necesari in procesele de ardere ale oricarui organism viu.


Boilies de casa - Indulcitorii

Oare crapul este amator de gusturi "tari" indiferent care ar fi ele?


  Este un vicios sau doar primeste niste semnale primitive de hrana si pur si simplu se hraneste?
Eu vreau sa cred ca ii ofer ceva ce-i stimuleaza pofta de mancare, nu de hranire.
Vreau sa cred ca-i ofer ceva ce-i face placere sa manance nu doar sa-i starnesc un instinct natural.



  Am fost intrebat de mai multi useri de pe forum de ce nu prezint si specialitati de fainuri sau derivate lactice ale marilor firme.
  Intentia mea nu este sa fac un inventar al tuturor ingredientelor pentru boilies (asa ceva ar fi o munca titanica) ci doar sa va prezint in cateva cuvinte ingredientele pe care le folosesc eu. Am inceput acest articol pentru ca am vazut din discutiile forumistilor ca multe din aceste ingrediente sunt gresit intelese si folosite, desigur si cu privire la aceste ingrediente mai sunt o multime de intrebari fara raspuns ......................... (cel putin pentru mine).

Mamaliga pentru cuburi

  Ideal este sa folosesti apa de balta. Daca nu ai asa ceva, folosesti apa minerala plata sau lasi apa de robinet intr-un vas vreo doua zile la aer (in balcon). Malaiul cel mai bun e cel din piata, si negrisat. Cel unguresc are si colorant alimentar, asa ca nu e rau. Unii spun ca trebuie cernut, dar eu prefer sa-l las in formula lui naturala, fragmentele de coaja purtind aroma de porumb - cu toate ca, nepregatita cum trebuie, mamaliga din malai necernut nu are consistenta celei din malai cernut.
  Se pune apa, sa zicem 1,5 l., intr-un ceaun in care se arunca doi - trei pumni de malai, asa incit sa se formeze o supa ceva mai consistenta. Se lasa la fiert destul de mult, pentru a se lega - sa zicem 20 - 25 minute. Daca optezi pentru mamaliga rosie (care uneori e preferata de crap - am avut partide pe care le-am salvat cu mamaliga rosie), acum e momentul sa o colorezi cu colorant alimentar. Dar atentie, nu pune mult, colorantul moaie cuburile si le face cleioase.

vineri, 8 februarie 2013

Retete de boiles

  Este clar cea mai selectiva momeala pentru exemplare mari, este cea mai mare inventie pentru pescuitul crapului mare. Dovada este ca cei mai mari crapi s-au prins cu aceasta momeala, sincer eu am fost destul de sceptic pana am prins prima data cu boilisuri apoi am devenit un mare fan al acestei momeli. Proba de foc a fost data in delta cand dupa 3 zile de momit eu si sotia prindeam numai crapi peste 3 kg si aveam o frecventa de 15-20 de bucati/zi cu greutati intre 3 si 8 kg, pe cand ceilalti de prin apropiere, care nadeau cu mamaliga si porumb si pescuiau cu mamaliga si rame aveau 20-30 de capturi/zi cu o medie de max 1 kg, cei mai multi erau ciortani de 1-1,5 kg.

  Nu va asteptati sa prindeti cu boilie din prima in locuri in care nu s-a pescuit cu asa ceva. Multi pescari cumpara boilisuri la bucata, am rams masca la vederea acestui sistem de vanzare chiar si in magazine cu pretentii. Nu aveti ce face cu 5-10-15 boilisuri, crapul trebuie educat, trebuie invatat.

  Daca sunteti un pescar de peste mare atunci trebuie neaparat sa incercati aceasta momeala, stiu ca ia timp, stiu ca necesita munca multa dar rezultatele vor fi pe masura. Costurile de productie nu sunt chiar asa de mari daca va faceti singuri boilisurile acasa, desigur cele cumparate gata nu sunt la indemana oricui dar chiar daca uneori nu veti putea pune in cele de casa toate ingredientele dintr-unele de marca prospetimea celor de casa va compensa acest lucru.

  Pentru a va apuca de produs boiliesuri aveti nevoie de catvea accesorii:
  • O masuta de rulat, este o masuta compusa din 2 piese, baza si capac, cu santuri in care se rostogolesc bilutele si sunt obligate sa se rotunjeasca. In functie de buget si de cantitatile pe care doriti sa le produceti puteti alege intre variante cu 7-8 santuri si o latime de 15-20 cm pana la cele profesionale cu o latime de 50 cm si 30-40 de santuri; 
  • Un pistol de presare, este un pistol asemanator celui pentru tuburile de silicon, in capat are un con ce se poate taia in functie de diametrul la care doriti sa scoateti "carnatii". Daca nu il aveti puteti sa modelati acesti "carnati" manual, ca pe plastelina. 
  • In rest veti folosi numai ustensile obisnuite de bucatarie. 

  Principiile sunt foarte simple, componetele pentru boilies sunt de 2 feluri:
  • uscate (fainuri si seminte sau sparturi de seminte) si 
  • lichide (arome, coloranti, unii indulcitori, atractatnti sau alti aditivi) in plus la toate retetele aveti oua. 
 

Retete dip-uri

Reteta 1: 
  • 100 ml sirop natural de capsuni (stoarceti capsunile si filtrati bine siropul sa nu aveti si seminte in el) 
  • 2 linguri de miere 
  • 0,5 mg vitamina b complex 
  • aminoacizi , orice fel conform dozajului dat de producator 

Nade crap

Reteta I 

Compozitie:
  • 2kg porumb uscat, 
  • 1 kg grau, 
  • 1/2 kg boabe soia, 
  • 1/2 kg seminte floarea soarelui, 
  • 1/2 kg seminte canari sau pasari mici (optional), 
  • 1 kg mazare la conserva, 
  • cate 1/2 kg din urmatoarele: 
    • srot, 
    • malai, 
    • faina, 
  • apoi un plic lapte praf (cred ca are 400-500 grame) din cel ieftin, 
  • un pachet pesmet si unul de gris, 
  • 1/2 kg zahar, 
  • 5-6 oua,
  •  un borcan de miere. 

Momeli vii folosite in ape marine

  Daca va hotarati sa veniti la mare in concediu sau intr-o scurta vacanta nu uitati sa mergeti si la o partida de pescuit la malul marii pe digurile de protectie sau printre stabilopozii de beton. Pentru aceasta aveti nevoie de momeli artificiale sau de momeli vii. Cele mai des folosite sunt totusi momelile vii si din aceasta categorie fac parte rama de mare, garizii, scoica alba,si neagra, aterina, hamsia.

Momeli naturale: Coropisnita, viermusi si rame

Coropisnita 
Autor : George Dascalescu. Publicat la 2001-12-12

  Coropişniţa este una dintre cele mai bune momeli la pescuitul somnului. Mirosul caracteristic al acesteia este depistat de către "mustăcios" de la mare distanţă, şi sunt locuri pe Dunăre unde o coropişniţă în cârlig echivalează cu un somotei.

Mamaliga pentru patratica

Ingrediente:
  • apa 2 litri 
  • faina de porumb (malai) circa 1 kg 
  • faina de grau 
  • sofran 
  • atractant pentru pesti lichid – anason, vanilie, capsuni ... 

  Calitatea malaiului (granulatia) este esentiala pentru realizarea unor patratele bune de mamaliga. Dintr-un malai cu particule mari, cu tarate, vor rezulta niste patratele care se vor desface usor si ne vor lasa carligul gol, ineficient. De aceea primul lucru care trebuie facut este cernerea malaiului printr-o sita, cu cat mai fina cu atat mai bine.

  Se pune apa la fiert, in am dizolvat sofranul, cam un varf de lingurita, precum si atractantul. Dupa ce apa da in clocot se pune malaiul, si se lasa sa fiarba circa 20-30 de minute. Cind mamaliga e aproape fiarta se amesteca bine cu facaletul.

  Pana aici procedeul este identic cu cel al unei mamaligi obisnuite. Urmeaza insa faza a doua, menita sa le dea cubuletelor rezistenta si elasticitate.

  Mamaliga obtinuta mai inainte o luam si o framantam cu faina de grau, pana capata consistenta unei plastiline. Formam apoi niste “galusti”, ceva mai mari decat o minge de tenis, si le bagam in ciorapi de dama vechi, rupti (nu-i luati fara sa intrebati ca aveti scandal). Ciorapul are rolul de a nu lasa mamaliga sa se imprastie la fierberea urmatoare. Ciorapul de leaga in fata si in spatele galustii cu o ata. Pe un ciorap putem sa punem astfel 5-6 astfel de galusti, in sirag.

  Punem din noua apa la fiert si cand da in clocot punem in ea galustile formate dinainte. Le lasam sa fiarba pana se ridica la suprafata, semn ca sunt gata (cam 10 minute). Se scot pe un fund de lemn si se lasa la racit. Cel mai bine se folosesc a doua zi, sa fie proaspete.

Autor : Corneliu Leu. Publicat la 2003-08-20

“Larvele de libelule” – Chironomus plumons

  Denumite în mod eronat "larve de libelulă", aceste larve aparţin de fapt unor insecte numite ţânţăraşi, din familia Chironomidae, familia Diptera. Din aceeaşi familie fac parte şi ţânţarii şi muştele.




Momeli artificiale de iarna - Marmusca


Pescuitul cu marmusca. Descriere: 
    Una dintre cele mai cunoscute momeli artificiale folosite la pescuitul la copca. A fost inventata de pescarii siberieni, in incercarea de a imita miscarile unei insecte numita lataus.

  Este alcatuita dintr-un fel de nasture de plumb, de marimea unui bob de fasole, care are pe mijloc o gaura dintr-o parte in alta, si un carlig turnat in acesta, la 90 de grade.


Momeli

1. MOMELI ARTIFICIALE

  1. Naluci:
    • invartitoare:
      • linguri:
        • rotative pe ax;
        • ondulante.
      • turbioane:
        • turblere;
        • devoni.
    • neinvartitoare:
      • linguri oscilante;
      • pestisori artificiali;
      • imitatii de momeli naturale.
  2. Muste artificiale:
    • muste artificiale propriu-zise;
    • nimfe;
    • streamuri.

Twister - vierme







Wobler

  Pescuitul la woblere este foarte strans legat de un pescar finlandez, extrem de ingenios, numit Lauri Rapala. In 1936, din bucati de lemn, a fabricat primele imitatii de pestisor echipat cu o barbeta care sa-i imprime o miscare sacadata, imitand inotul unui peste ranit sau bolnav. In scurt timp, cu ajutorul micutilor pestisori din lemn a ajuns cel mai productiv pescar din regiune si a inceput o afacere din vanzarea acestora. Astazi numele lui este cunoscut in lumea intreaga si mai mult de 20 de milioane de woblere Rapala sunt vandute anual, fiind considerate cele mai bune din lume. Indiferent ca este folosit in rauri, lacuri sau in mare, woblerul este una dintre cele mai prinzatoare momeli artificiale.


Produse cu efect special folosite la prelucrarea momelilor naturale vegetale


Nr.
Denumire
Cum actioneaza
Cum se foloseste
 1.
Anasan (fenicul)
Atrage pestii prin miros.
Macinat, se introduce in
amestec la prepararea
mamaligii si a diferitelor
paste.
 2.
Cafea (Ness)
Atrage pestele prin culoare
si mioros.
Se introduce in amestec la
prepararea diferitelor
paste.
 3.
Coloranti (sofran,
coloranti alimentari
de oua)
Atrag pestii prin culoare.
In amestec pentru
prepararea mamaligii si a
diferitelor paste.
 4.
Faina de carne
Stimuleaza apetitul pestilor.
Se adauga la prepararea
diferitelor paste.
 5.
Faina de furnici
Stimuleaza apetitul pestilor.
Furnicile se usuca si se
macina in rasnita. Faina
obtinuta se usuca si se
pastreaza in borcane
ermetic inchise.
Se amesteca in diferite
paste.
 6.
Halva
Mirosul si gustul stimuleaza
apetitul pestilor.
La prepararea mamaligii.
 7.
Lapte
Mareste pofta de mancare
a pestilor.
In diferite paste si la
inmuierea painii.
 8.
Marar.
Atrage pestii prin miros.
La prepararea pastelor.
 9.
Miere
Atrage pestii prin miros si
dulceata.
In diferite paste.
10.
Ou crud
Atrage pestii prin miros,
gust si culoare.
In diferite paste.
11.
Purici de balta
Stimuleaza apetitul.
In diferite paste.
12.
Siropuri (zmeura,
trandafiri, capsuni,
etc.)
Atrage pestii prin culoare si
dulceata.
In mamaliga si diferite
paste.
13.
Srot (turta de floarea
soarelui)
Atrage pestii prin miros.
In amestec cu malai si
faina de grau la
prepararea mamaligii.
14.
Turta dulce
Atrage pestii prin miros si
dulceata.
Uscata si macinata in
amestec cumalai si faina
la prepararea mamaligii.
In amestec cu paine da o
pasta dulce aromata.
15.
Ulei comestibil (in,
canepa, floarea
soarelui).
Atrage pestii prin miros.
In paste, dand miros si
plasticitate.
16.
Usturoi
Atrage pestii prin miros.
Se tine carnea pentru
momeala cateva zile in
mujdei.
17.
Zahar
Atrage pestii prin gustul
dulce.
In mamaliga si in diferite
paste.
18.
Zahar vanilat
Atrage pestii prin gust si
miros.
In mamaliga si in diferite
paste.

Struna metalica

  Ca si struna normala, din monofilament sau fir textil, struna metalica este ultimul element al liniei de pescuit atunci cand momeala este una ... artificiala, mai precis o lingurita rotativa sau oscilanta.
Scopul folosirii unei strune metalice în locul uneia normale trebuie cautat in ... gura pestilor pe care ii pescuim. Dintii stiucii, ai unui biban mai rasarit, ai unui somotei sau salaias sunt cei care ne obliga sa folosim acest accesoriu pescaresc.
  In forma ei de baza este o simpla sarma, eventual cu o agrafa de prindere la unul dintre capete. Se foloseste la pescuitul cu pestisor viu sau mort, atunci cand nu exista riscul rasucirii firului.



Legarea unui carlig cu ochi printr-o bucla bine fixata.

 Acesta este un nod foarte rezistent atunci cand este legat corect. Aveti grija sa folositi un numar corespunzator de spire si de asemenea aveti grija cand strangeti nodul. Acest lucru trebuie executat cu multa grija.


1. Acesta este unul din putinele noduri in care incepeti formarea nodului inainte de a introduce firul prin ochiul carligului. Incepeti formarea unui nod simplu pe fir, apoi introduceti capatul firuliui prin ochiul carligului. Trebuie sa treceti capatul firului din nou prin ochiul de nod format.

Carligele pentru crap

 Carligele speciale de pescuit la crap sunt negre, gri, verzi (niciodata aurii) si nu au paleta, au ochet. Gama de modele este foarte larga si in functie de momeala folosita exista si forma dedicata.

   Carlig rotund, tija de lungime medie, ochet drept, varful spre interior, forjat, varful putin inclinat fata de tija (Faultless). Asa cum ii spune si numele este un carlig cu care nu dai gres. Este foarte recomandat pentru boillies normal si boabe de porumb.


Cârlige. Generalitati


  Principalele elemente ale unui cârlig sunt următoarele : paleta sau ochetul, tija, curbura, vârful şi spinul.

  Paleta este elementul care nu permite nodului făcut pe tija cârligului să se desprindă de aceasta. Există noduri care se pretează mai bine pentru cârlige cu paletă, altele pentru cârlige cu ochet (în special cele pentru legarea muştelor artificiale).

  Tija poate fi mai lungă sau mai scurtă. In general, la pescuitul cu momeli vii care se înşiră pe cârlig (rame), tija este mai lungă pentru a permite înşirarea momelii, iar la pescuitul cu momeli artificiale (paste), tija este mai scurtă (cârlige numite 'italiene'), pentru a ţine mai bine momeala. Tot pentru pescuitul cu momeli vii, tija poate avea 1-2 spini îndreptaţi în sus, pentru a ţine bine momeala.

Starea vremii si pescuitul

  Dintre toti factorii climatici care influenteaza apetitul pestilor, vintul si presiunea atmosferica, corelat cu temperatura mediului, au o influenta deosebita. In rindurile de mai jos sunt descrise succint aceste corelatii si observatii statistice cunoscute si publicate in diverse lucrari de specialitate.

  Vintul are o influenta deosebita asupra pescuitului si tinind cont de sensul acestuia putem sa ne asteptam la rezultate mai bune sau mai rele. Vintul nu este un factor neprielnic, in general, decit daca acesta bate in rafale si este foarte puternic. De cele mai multe ori vintul este preferabil unui calm desavirsit, vantul favorizand oxigenarea apei.
  La pescuitul pe riu, vintul este rau daca bate din amonte si este rece (directia N-NE) si este relativ bun daca este caldut (S-SV) cu referire mai ales la sezonul de iarna. Daca vintul bate din aval acesta este de regula bun daca nu este prea puternic. Cind traverseaza riul pestii se aseaza dupa vint, in spatele unor obstacole unde asteapta hrana.
  La balta vintul din NE se pare ca este foarte favorabil.
 La mare stravidul nu vine niciodata la mal daca vintul bate dinspre sud.

Iarna - sezonul reviziilor

  Desi pescuitul pe timp de iarna este foarte placut, mai ales la copca, cand stratul de gheata este gros iar soarele cu dinti stralucitori iese dintre nori, multi dintre pescari prefera sa stea langa soba; iar cand dorul de pescuit ii cuprinde, acestia isi scot ustensilele de pescuit admirandu-le, amintindu-si intens de partidele de pescuit din zilele calduroase ale verii. Si cu acest prilej, de cele mai multe ori, acestia fac si revizia sculelor de pescuit.

  Revizia sculelor ne da deseori mari batai de cap. Pentru a evita complicatiile, revizia trebuie sa se faca cel putin o data pe an.

marți, 29 ianuarie 2013

Specii de crap

  In tara noastra crapul traieste in general in ape de ses, in lacuri de acumulare, in Dunare, Delta Dunarii, in anumite rauri cu ape domoale. Crapul este un peste de talie mare, greutatea medie a unui adult fiind de 11.5 kg; exemplarele cele mai mari pot depasi 40 kg (au o rata de crestere de 1.4 kg/an) si pot trai peste 40 de ani.
  Anumiti autori, citand vechi atestari documentare, atribuie romanilor meritul de a fi raspindit aceasta specie in toata Europa.
  Reproducerea crapilor are loc in aprilie-mai cand o "crapoaica" matura poate avea o cantitate de icre de pana la 23 % din masa sa neta. Perioada de

Noutati de la ANPA privind permise de pescuit pe 2013


marți, 22 ianuarie 2013

Prohibitia pescuitului 2013

  Conform unui proiect de Ordin, prohibitia generala pentru anul 2013 este de 60 de zile si incepe cu data de 08.04.2013 si tine pana pe data de 06.06.2013 inclusiv.

Pescuitul sportiv este interzis in urmatoarele locatii pe perioade diferite:

  • pe apele care constituie frontiera de stat, inclusiv Golful Musura, pe o durata de 45 zile, in perioada 08 aprilie – 22 mai inclusiv;
  • Pe raul Prut, sectorul cuprins intre barajul Stanca-Costesti si confluenta cu raul Elan, in tot timpul anului, cu exceptia pescuitului recreativ/sportiv, care se va desfasura in afara perioadei de prohibitie prevazuta;

marți, 15 ianuarie 2013

Permisele de pescuit pe 2013


  Ce stiti despre permisele pt anul asta? 
  Cineva mi-a spus ca ar fi sunat la ANPA si de acolo i-au spus ca deocamdata urmeaza sa-i preia mediul, PERMISELE TIP CARD NU MAI SANT VALABILE, taxa va creste, pensionarii nu vor mai avea reducere,etc.......numai de bine nu ...
  Cel mai important este ca nu mai putem pescui cu vechile permise (cele eliberate anul trecut).


Gheorghita Viorel
Raspunsul care l-am primit prin mail de la ANPA: